Trend ugroženosti prava Srba

Prava Srba u regionu sve su ugroženija u posljednjih šest godina, a taj trend posebno je izražen u protekle dvije godine, navodi se u godišnjem izvještaju o stanju političih i drugih prava srpskog naroda u regionu nevladine organizacije iz Beograda Napredni klub.

Republika Srpska 04.08.2014 | 13:59
Trend ugroženosti prava Srba

Uzrok tome su ekonomska kriza, ali i problemi u kojima se nalazi srpsko društvo i politički razvoj u Srbiji, rekli su predstavnici Naprednog kluba, predstavljajući danas izvještaj koji obuhvata prava dva miliona pripadnika srpske nacije u osam susjednih zemalja, kao i na Kosovu i Metohiji, prema Rezoluciji 1244 UN.

Predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić je kao problem naveo ukidanje svih državnih ustanova u matičnoj zemlji, Srbiji, koje su zadužene da štite prava Srba u regionu i dijaspori. Prava Srba ne poštuju se, istakao je Antić, u Hrvatskoj, Albaniji, kao ni na Kosovu i Metohiji.

Antić je rekao da je u Hrvatskoj srpska manjina u neravnopravnom položaju u odnosu na druge manjine, kada je riječ o svim pravima, pa i pravima na pismo i ocijenio da tome doprinose i državni mediji poput Hrvatske radio - televizije. On je ukazao da srpska manjina u Albaniji ima manja prava nego Albanci na jugu centralne Srbije, a da se na Kosovu i Metohiji umjesto garantovanog prava na srpski jezik i ćirilično pismo u prištinskim ustanovama nudi "kroatizovana verzija srpskog jezika i latinično pismo".

Antić je rekao da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji izuzetno nesiguran i da je EU jedini garant za provođenje ograničenih prava koja su im data briselskim sporazumom. "Jedina garancija provođenja autonomnih prava je EU, tako da i sama promena administracije u EU može dovesti do promene tih prava", ukazao je Antić.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miloš

04.08.2014 14:07

Smesno je ovo. Uvek smo mi ugrožena nacija. To ce veliki Baja da popravi u idućem mandatu. Mislim da smo naivni a ne ugroženi tako da se bojim da ce Baja i ovo iskoristiti u svoju korist na izborima. Jer veliki broj građana u BiH je niskoobrazovan i primitivan tako da veliki Baja ili BOMBAŠ Dodik ima sanse. Nažalost.

ODGOVORITE