Srbija ubjedljivo najviše ulaže u Srpsku

Više od polovine ukupnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku posljednjih godina predstavljaju ulaganja iz Srbije, gdje dominira investicija u telekomunikacije, rečeno je u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Republika Srpska 03.08.2014 | 10:58
Srbija ubjedljivo najviše ulaže u Srpsku

Na drugom mjestu su ulaganja iz Rusije, na trećem Slovenija sa više investicionih projekata u oblasti metalne industrije, bankarstva i trgovine, a potom slijede Austrija, koja uglavnom ulaže u bankarstvo, i Velika Britanija.

Najveći potencijali za privlačenje stranih investicija su u sektorima u kojima Republika Srpska ima komparativne prednosti, a koji se poklapaju i sa dinamikom regionalne tražnje, kao što su prerada hrane, tekstilni sektor i drvoprerađivački sektor, te metaloprerađivački sektor, sektor turizma i energetike.

Podaci za period od 2011. godine do 30. septembra 2013. godine pokazuju da se najviše ulagalo u djelatnosti vađenja ruda i kamena, u iznosu od 95,7 miliona KM, a zatim u trgovinu sa 62,6 miliona KM.

U telekomunikacije je u periodu od 2006. do sredine 2010. godine uloženo 1,27 milijardi KM ili 50,34 odsto, što se uglavnom odnosilo na privatizaciju. U industriju je uloženo 807 miliona KM, ili 31,75 odsto, a ulaganja u sektor trgovine iznose 222,9 miliona ili 8,77 odsto.

U bankarski sektor uloženo je 176,7 miliona KM ili 6,95 odsto, a zatim slijede usluge sa 16,4 miliona ili 0,65 odsto.

Ukupna strana ulaganja u Republiku Srpsku od 2006. do 2012. godine iznose 3,48 milijardi KM i za 238,3 odsto su veća u odnosu na period 1994-2005. godine, u kojem su ukupna strana ulaganja iznosila 1,46 milijardi KM.

Iz Ministarstva ističu da su za Republiku Srpsku najbolja strana ulaganja koja dovode do povećanja zaposlenosti, prelijevanja znanja i savremenih tehnologija, odnosno strana ulaganja koja doprinose privrednom razvoju Srpske.

"Vlada je u julu usvojila Studiju o podsticanju stranih ulaganja u Republiku Srpsku 2014-2017. godine na bazi koje će u narednom peridu biti izrađen akcioni plan kojim će biti definisane konkretne mjere i aktivnosti za provođenje Studije. Biće nastavljene aktivnosti i na unapređenju poslovnog okruženja, na sistemskom jačanju kapaciteta lokalnih i republičkih institucija u procesu privlačenja stranih direktnih investicija, na konkretizaciji investicione ponude Srpske i drugim aktivnostima", napominju u Ministarstvu.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju podsjećaju da je u proteklom periodu urađena reforma registracije poslovanja, koja je skratila vrijeme neophodno za pokretanje poslovanja sa 23 na tri dana, kao i broj potrebnih procedura i troškova.

Osnovan je i Savjet za strane investitore Republike Srpske čiji je zadatak da analizira poslovno okruženje i predlaže mjere za njegovo unapređenje, a realizovano je i niz aktivnosti kroz projekat poboljšanja poslovnog okruženja koji se realizuje u saradnji Međunarodnom finansijskom koroporacijom, a koji pokriva oblasti regulatorne reforme, poljoprivrede i politike promocije investicija u Srpskoj.

Ministarstvo je u prethodnom periodu pokrenulo i regionalni projekat sertifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem kako bi se obezbijedila održivost, nastavak i kvalitet standarda za provođenje procesa sertifikovanja u regiji, formirana je lokalna i regionalna mreža za nastavak projekta i u drugim lokalnim zajednicama.

Izvor: Srna

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

papagaj

03.08.2014 09:08

Najskuplje se plaća bratska ljubav, a i ovaj podatak je malo smiješan. Niko nigdje ne ulaže za drugoga nego lično za sebe...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.08.2014 09:20

Nemaju za sebe, a kao ulaže se u Srpsku. Treba prestati sanjati san da je Srbija nekakva sila, nama treba novac od bogatih svjetskih moćnika, a zemlje regiona su same sebi teret, a kamol da pomažu drugom.

ODGOVORITE
Name

borac vrs

03.08.2014 10:26

Eh moj Bosanac, pravi si Bosanac jer svaki vic se pravi na inteligenciji Bosanaca. Srbija je Srbija.

ODGOVORITE
Name

macaku cizmama

03.08.2014 10:42

Dokle ćemo sami sebe lagati!? Od Srbije i njihovih tajkuna, nikakve koristi. Oni znaju samo za svoj džep. Dodik im je za svoj procenat omogućio da po Srpskoj poklelpaju sve što je vrijedilo. Moraćemo to da vratimo jer je to naše. A Dodik će u zatvor. To sa Telekomom je jedna od najvećih pljački Republike Srpske organizovane od tadašnje vlasti u Srbiji (Tadić, DS)i Milorada Dodika. To je jasno k'o dan i to svi znaju. Izbori u oktobru su pitanje svih pitanja! Izadji i glasaj za Savez za promjene!

ODGOVORITE
Name

Julio

03.08.2014 11:48

Jad i cemer..gdje ulaze,dajte to dokumentovati,gdje je ulozeno,koliko radnika je zaposleno.........jedino sto kusta ulaze u andricgrad.

ODGOVORITE
Name

rodjo

03.08.2014 14:01

Kako da ne ulazu, prvo pokradu sa ove strane Drine, sele se za Srbiju, pa se ponovo vracaju kao nekakvi INVESTITORI. Znaju oni da ce u CORKU, vidjeli ste kako treba da izgleda novi zatvor. Mnogo moderan projekat, vjerovatno ih ceka u svakoj sobi po jedna striptizeta. SVE JE MOGUCE. Ali posle OKTOBRA prvo Foca.

ODGOVORITE
Name

Crni

03.08.2014 18:11

Baš se vidi pravo se ulaže cveta RS ne zna šta će od sreće.

ODGOVORITE
Name

Crni

04.08.2014 03:52

Sirotinjo I Bogu si teška!

ODGOVORITE
Name

Shaban

04.08.2014 08:26

Sa obje strane Drine za srbstvo se gine!

ODGOVORITE