Danas je Ilindan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Svetog proroka Iliju - Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti.

Republika Srpska 02.08.2014 | 08:12
Danas je Ilindan

Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vjere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji Svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja - novo preobraženje kome se nada i u koji vjeruje hrišćanski svijet.

Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Sveti Ilija sa starozavjetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovječanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na Nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u Devetom vijeku prije Hrista /816. godine/. Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu vjeru i "slavio tuđe bogove".

Prema narodnom vjerovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na taj praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

02.08.2014 17:14

Svima koji danas slave,srecnu i veselu savu im zelim a nama ostalim,srecan praznik.

ODGOVORITE
Name

srbin

02.08.2014 18:54

Pomozi srpskom narodu sveti Ilija gromovnice.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip.Velika Srbija

02.08.2014 21:17

Svima Koji Danas Slave Svetog Proroka ILIJU GROMOVNIKA Srecna SLAVA draga moja braco i sestre U VELIKOJ SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ, Bosni i Hercegovini SVETOG SAVE DJEDOVINI. Neka vam bude na pomoci Gromovnik, braco i sestre. Pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.08.2014 21:47

Hvala.Sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

Sjecam se kao da je bilo juce

03.08.2014 02:06

2. augusta je Blejsak i Oluja bombardirala Knin.

ODGOVORITE