Kijev i pobunjenici se dogovorili

Ukrajinska vlada i proruske snage postigli preliminarni sporazum o uklanjanju tijela sa mjesta gde se srušio malezijski avion, izjavio visoki ukrajinski zvaničnik.

Svijet 20.07.2014 | 12:20
Kijev i pobunjenici se dogovorili

Zamjenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tijela i prebace ih na bezbjedno mesto.

On, međutim, nije rekao o kom mjestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mjesta nesreće uklonjena 192 tijela.

Međunarodni istražitelji dobili su jutros mogućnost da na licu mjesta počnu svoju misiju.

Zamjenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je prethodno da će proruske snage garantovati bezbjednost posmatrača koji nadgledaju mjesto pada aviona ukoliko Kijev pristane na prekid vatre.

"Saopštavamo da ćemo garantovati bezbjednost međunarodnih posmatrača od trenutka kad Kijev potpiše sporazum o primirju", navodi se u saopštenju Purgina , a prenijela je agencija AFP.

On je pozvao ukrajinske vlasti da "odmah zaključe takav sporazum" sa proruskim snagama.

U protivnom, to će dati utisak da vladu u Kijevu čine "opasni ludaci, krvožedni manijaci koji nisu opasni samo za stanovnike Donbasa, već i za svjetsku zajednicu", rekao je Purgin.

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su u četvrtak ispalili raketu zemlja-vazduh na boing 777 sa 298 putnika i članova posade.

Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tijela sa mjesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odnijeli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju.

Međutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tijela odnijeta ili da su se oni na bilo koji način miješali u rad posmatrača.

Izvještaji o raspadanju tijela žrtava na ljetnjim temperaturama juče su izazvali veliki gnjev širom svijeta, naročito u Holandiji budući da su više od polovine žrtava holandski državljani, navodi AP.

Komentari / 0

Ostavite komentar