Makedonija: Strah od ekstremizma

Na prošlonedeljnim protestima na ulicama Skoplja albanski demonstranti su nosili simbole OVK i marame za kamuflažu. 

Svijet 16.07.2014 | 08:59
Makedonija: Strah od ekstremizma

Analitičari kažu da radikalni islamizam može biti prijemčiv mladima. Ipak, radikalne platforme nisu ostvarivale uspehe na izborima u Makedoniji.

Nezadovoljstvo albanske zajednice u Makedoniji eskaliralo je prošle sedmice kada se više hiljada pripadnika te manjine sukobilo sa policijom i kamenovalo zgradu suda u Skoplju. U Makedoniji je sada mirno, ali na nedavnim protestima mogli su se čuti pokliči Velikoj Albaniji.

Na protestima u Skoplju bile su hiljade mladića, sa zastavama Saudijske Arabije i amblemima OVK. 

Demonstranti su nosili marame za kamuflažu, naočari za suzavac i kamenice za policiju.

Analitičari tvrde da se demonstranti ne mogu poistovetiti sa albanskom manjinom u Makedoniji. Smatraju da je reč o grupi koju ne kontroliše niti Islamska zajednica Makedonije, niti lokalni političari. Ipak, neko stoji iza njih.

"Pominje se da su prisutni vehabisti. Za tu njihovu tvrdu varijantu islama pokazuje se da je mladima prijemčiva", kaže profesorka Fakulteta političkih nauka Radmila Nakarada.

"Sve ove radikalne platforme i sve islamističke platforme u Makedoniji nisu uspevale na testu izbora i nisu uspevale da preskoče prag i da uđu u parlament Makedonije", objašnjava bivši potpredsednik Vlade Makedonije za evrointegracije Ivica Bocevski.

Makedonce brine i podrška protestima iz komšiluka. Na stogodišnjicu albanske države od njihovih zvaničnika se moglo čuti da podržavaju stvaranje Velike Albanije, koja bi uključila teritorije Makedonije, Grčke, Crne Gore i juga Srbije, pored Kosova i Metohije.

"Mislim da taj strah nije neosnovan, i da postoje i politički lideri i intelektualci iz tog albanskog miljea koji, nažalost, šalju signale da te strahove još više provociraju", kaže profesorka Nakarada.

Presuda kojom su početkom meseca šestorica Albanaca osuđeni zbog ubistva petorice Makedonaca, između ostalog, kažnjava ih i za terorizam.

"Jasno je da su inspiratori tog događaja na Smiljkovskom jezeru imali taj cilj da podele društvo i da prodube jaz koji postoji između Makedonaca i Albanaca u našem društvu, umesto politike koja bi da gradi mostove", ističe Bocevski. 

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

16.07.2014 10:41

Ovo zlo hitno treba suzbiti. Smješne su izjave da se ne zna ko stoji iza njih. Jedini lijek je ruska vojna baza na ovim prostorima da se napravi balans jer ovi iz Bonsvila diriguju šiptarima kako hoće.

ODGOVORITE