Usvojen rebalans - oštre primjedbe opozicije

Narodna skupština usvojila je po hitnom postupku rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2,156 milijardi KM.

Republika Srpska 15.07.2014 | 21:00
Usvojen rebalans - oštre primjedbe opozicije

Planirani budžetski prihodi iznose 1,514 milijardi KM i manji su za 24,9 miliona KM, dok je planirani budžetski deficit 96,4 miliona KM.

Na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojene su i izmjene Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu kojim se uređuje način izvršenja rebalansa budžeta Srpske.

Poslanik SDS-a Ljiljana Bogdanović istakla je da je neopravdano povećanje plata u javnom sektoru u ovoj godini, dok se RS dodatno zadužuje.

Na početku izlaganja, poslanik SDS-a Miladin Stanić je čestitao premijerki Željki Cvijanović i ministru finansija Zoranu Tegeltiji zaposlenje njhove djece u “Elektroprenosu BiH”.

“Vi ste veća poplava od poplave koja je zadesila Republiku Srpsku”, rekao je Stanić.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić kazao je da vlast nije pokazala solidarnost sa građanima koji su pogođeni poplavama.

“Zbog porasti javne potrošnje, što se pokriva novim i novim zaduženjima, Republika Srpska srlja u provaliju”, poručio je Čavić.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je danas da je Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu 2,156 milijardi KM, što je za 6,5 odsto više u odnosu od ovogodišnjeg plana.

Tegeltija je na sjednici Narodne skupštine Srpske naveo da su planirani budžetski prihodi 1,514 milijardi KM i da su manji za 24,9 miliona KM.

"Opredjeljenje Vlade Srpske je da rebalansom treba obezbijediti dovoljan nivo sredstava za nesmetano funkcionisanje svih institucija i da obnova Republike Srpske od posljedica poplava mora biti odvojena od budžeta", rekao je Tegeltija, obrazlažući Prijedlog rebalansa budžeta.

On je dodao da su poreski prihodi manji za 58,1 milion KM, dok su neporeski prihodi veći za 33,2 miliona KM, zbog uplate dividendi od "Elektroprenosa BiH" i "Elektroprivrede Republike Srpske".

Tegeltija je precizirao da će kod direktnih poreza, prihodi od poreza na dohodak biti veći za 11,4 miliona KM od planiranih budžetom, dok će prihod od poreza na dobit biti manji za 18,6 miliona KM. Ministar finansija naglasio je da je Vlada Srpske dužna za Fond solidarnosti obezbijediti 18 miliona KM, te da će se za porez solidarnosti kao pomoć za poplavljena područja od plata u javnom sektoru ove godine izdvojiti 8,2 miliona KM, koji će solidarno platiti radnici i poslodavci.

"Zbog činjenice da su mnogi subjekti pogođeni direktno ili indirektno poplavama dolazi i do pada privredne aktivnosti tako da se, kada je riječ o BDP, procjene Srpske uglavnom poklapaju sa procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, odnosno da će rast umjesto planiranih 2,5 do tri odsto iznositi 0,5 odsto", kaže Tegeltija.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta za ovu godinu planirano je finansiranje od 615,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 195,9 miliona KM.

On je napomenuo da započeti investicioni ciklusi u Republici Srpskoj neće biti zaustavljeni, te da će Vlada zbog pada prihoda od doprinosa za fondove PIO i zdravstvene zaštite izdvojiti dodatnih 30 miliona KM.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ekonomista

15.07.2014 08:48

Rebalans je trebalo da se radi odmah posle poplava da se izvrše uštede tamo gdje se može a ne sada ovo je sramota za vladu i njenu presednicu ali brzo će oktobar.

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 08:55

Treba smanjiti poreze i planirati realnije budžete!

ODGOVORITE
Name

Miki

15.07.2014 09:27

Budžet treba kreirati na osnovu proizvodnje i snage jedne privrede , a ne spiska želja vladajuće oligarhije .

ODGOVORITE
Name

CRNI

15.07.2014 09:38

Ima li iko u skupštini da postavi pitanje dokle će se omalovažavati bivši radnici TK BILEĆANKA.Posle odlaska na biro ostao je dug prema radnicima za otpremnine u proseku od 4500 km.Prođoše godine ,a tek danas isplaćuju mizernih 50 do 120 km.Sramota od stečajnog i od vlade koja ga je postavila.Nije poželjan više u Bileći.

ODGOVORITE
Name

zemljak

15.07.2014 11:38

Neka Dodik vrati pare koje je ukrao na tunelu Čemerno i eto rebalanas Željka.

ODGOVORITE
Name

majakovski

15.07.2014 14:45

Samo vi rebalansujte preko leđa sirotinje. A, oni nek i dalje glasaju za vas bagro lopovska.

ODGOVORITE
Name

Kotor Varoš

15.07.2014 21:15

Džerald Selman da vrati bar 3-4 miliona KM za koliko je min oštetio budžet RS kupujući zgradu Okružnog privrednog suda u BL i neuknjižen prostor Agencije za oduzimanje nelegalno stečene imovine u Incelu, da vrati po 50000 KM za svakog notara koga je ustoličio a koliki je navodno bio reket za rješenje, da vrati pare za pomilovanja koja je u njegovo ime uzimao njegov bivši pomoćnik Dragan S.

ODGOVORITE