Sjećanja na dva finala SP: NEM - ARG

Ovo je priprema uoči sutrašnjeg finala na "Marakani". Prisetite se prvi put kako je to izgledalo 1986, a kako 1990. godine.

Fudbal 12.07.2014 | 17:30
Sjećanja na dva finala SP: NEM - ARG

U nedelju uveče, kada počne utakmica svih utakmica, Nemci će igrati za četvrtu, Argentinci za treću titulu prvaka sveta.

Dve od tih pet koje poseduju odlučene su u međusobnim susretima i to u razmaku od četiri godine, što se ni pre, ni posle toga nije dogodilo.

Prvo finale, u Meksiku 1986. godine, dobila je Argentina rezultatom 3:2, kada je Dijego Armando Maradona postao besmrtan. Bilo je to neverovatno finale, tokom kojeg su Argentinci preko Hozea Brauna (23) i Horhea Valdana (56) stigli do 2:0, Nemci za sedam minuta izjednačili preko Karla-Hajnca Rumenigea (74) i Rudija Felera (81), ali im je samo tri minuta kasnije presudio Horhe Buručaga (84).

Nemci su im se revanširali 1990. u Italiji, kada su pobedili 1:0 i to golom Andreasa Bremea sa bele tačke, posle spornog penala. I dalje ima onih koji smatraju da nije bilo govora o faulu za najstrožu kaznu.
Na stranu što su Argentinci od 65. minuta igrali sa igračem manje zbog direktnog crvenog kartona koji je dobio Pedro Monzon, a od 87. minuta sa dvojicom igrača manje, kada je isključen Gustavo Dezoti.

U oba navrata, selektori su bili Karlos Salvador Biljardo i Franc Bekenbauer.

MEKSIKO 1986: Meksiko Siti, Estadio Asteka. Gledalaca: 114.600. Sudija: Romuldo Arpi Filjo (Brazil).

ARGENTINA: Neri Pumpido, Serhio Batista, Hoze Braun, Oskar Ruđeri, Hulio Olartikoečea, Rikardo Đusti, Ektor Enrike, Horhe Buručaga, Dijego Maradona i Hoze Kućifo. Igrao je još Marćelo Trobijani.

ZAPADNA NEMAČKA: Harald Šumaher, Hans Peter Brigel, Andreas Breme, Karl Hajnc Ferster, Norbert Eder, Lotar Mateus, Feliks Magat, Klaus Alofs, Ditmar Jakobs, Tomas Bertold i Karl-Hajnc Rumenige. Igrali su još Rudi Feler i Diter Henes.

ITALIJA: 1990. Rim, Stadio Olimpiko. Gledalaca: 73.603. Sudija Edgardo Kodesal (Meksiko).

ZAPADNA NEMAČKA: Bodo Ilgner, Klaus Augentaler, Gidu Buhvald, Jirgen Koler, Tomas Bertold, Andreas Breme, Tomas Hesler, Pjer Litbarski, Lotar Mateus, Rudi Feler, Jirgen Klinsman. Igrao je još Štefan Rojter.

ARGENTINA: Serhio Goikoečea, Huan Simon, Hoze Serizuela, Oskar Ruđeri, Nestor Lorenco, Hoze Basualdo, Horhe Buručaga, Pedro Troljo, Roberto Sensini, Dijego Maradona, Gustavo Dezoti. Igrali su još Pedro Monzon i Gabrijel Kalderon.

Komentari / 0

Ostavite komentar