Vlada Srpske troši javni novac namijenjen zdravstvu!

Isto tako se u zdravstvu nezakonito provode brojna i nepotrebna politička zapošljavanja nemedicinskog osoblja.

Republika Srpska 12.07.2014 | 07:22
Vlada Srpske troši javni novac namijenjen zdravstvu!

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske u ime 1800 članova ovog strukovnog sindikata javno je izrazio protivljenje načinu na koji vlast provodi zdravstvene politike u Republici Srpskoj i potpuno netransparentno i rasipnički troši javni novac namjenjen zdravstvenoj zaštiti stanovništva, zbog čega ovaj Sindikat javno najavljuje preduzimanje najradikalnijih sindikalnih mjera na aktivnoj zaštiti statusnih, profesionalnih, socijalnih i ekonomskih prava doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika, kao i zaštitu prava pacijenta.


Analizirajući dosadašnji odnos Vlade Republike Srpske prema zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj, ovaj Sindikat je, kako su naveli, izrazio svoje pravo da sumnja da obaveze finansijskog ulaganja u zdravstveni sistem vlastima često služi samo kao povod za vođenje političkih kampanja i ostvarivanje vlastitih interesa koji se najčešće odnose na realizaciju brojnih komercijalnih ugovora o nabavkama roba i usluga koji se provode u sumnjivim i netransparentnim postupcima javnih nabavki u kojima se nezakonito trguje političkim uticajima i nerealno licitiraju astronomski milionski iznosi.

"Isto tako se u zdravstvu nezakonito provode brojna i nepotrebna politička zapošljavanja nemedicinskog osoblja. Očigledno je da navedeno ne služi za uspostavljanje efikasnog sistema zdravstvene zaštite građana, nego je u funkciji osvajanje vlasti i sticanja lične imovinske koristi, a u stvarnosti najpogubnije djeluje na održivost zdravstvenog sistema koji je u Republici Srpskoj u kolapsu" ističu o ovom Sindikatu.

Članove ovog strukovnog sindikata naročito su uznemirili posljednji podaci koje je dostavila Poreska uprava o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, koji sa danom 31.05.2014.godine za poreze i obavezne doprinose na isplaćene plate duguju iznos od čak 98,880.609,17 konvertibilnih maraka, kao i da od toga više od 70 miliona konvertibilnih maraka duguju KC Banjaluka i bolnice u RS kojima je osnivač i poslodavac sa punim ovlaštenjima upravo Vlada Republike Srpske, što jasno ukazuje da je u zdravstvu stanje katastrofalno i da ova Vlada treba da snosi punu odgovornost za nastala dugovanja, jer nije obezbjedila potrebne mjere za zakonito, fer i transparentno finansijsko poslovanje javnog bolničkog sektora kojem je ona osnivač.

"Jasan dokaz nezakonitog, nestručnog i netransparentnog rada i pogrešnih politika u zdravstvu naročito predstavlja zadnji zaključak Vlade Republike Srpske sa 13. posebne sjednice od 20.06.2014.godine, koji se odnosi na odlaganje obaveza za naplate navedenih dugovanja za doprinose, a koji je potpuno suprotan ranijem zaključku Vlade Republike Srpske iz oktobra 2013.godine, kojim su bili jasno utvrđeni postupak i rokovi naplate ovih dugovanja. Novim zaključkom, Vlada je ponovo odustala od mjera za sprovođenje preuzetih obaveza i sada samo
“preporučuje da Poreska uprava ne pokreće mjere prinudne naplate prema javnim zdravstvenim ustanovama koje imaju neizmirene dugove”" saopšteno je iz Sindikata koje potpisuje njihov predsjednik Miodrag Femić

Kako su naveli, zaključak Vlade je nezakonit i njegovim je donošenjem Vlada Republike Srpske prekršila odredbe Zakona o Vladi Republike Srpske.

"Svima je potpuno jasna činjenica da se ovakav zaključak ne može sprovesti i da je on kao takav ništavan" rečeno je.

Ovakav Zaključak ne može biti nikakva garanacija doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima da će javne zdravstvene ustanove konačno izvršiti dugogodišnje obaveze uplate neizmirenih dugovanja za doprinose i da se može očekivati da će višegodišnji radni staž mnogih zdravstvenih radnika faktički ostati izvan evidencija javnih fondova, kao najbrojniji primjer najprimitivnijeg i zakonom zabranjenog “rada na crno”.

Stoga je Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske najavio da zajedno sa svojim partnerima, neće dopustiti vlastima da se provede ovakav scenario te će pokušati spriječiti Vladu Republike Srpske da ostvari svoje namjere i ostane nekažnjeni poslodavac najbrojnijih slučajeva “rada na crno” u Republici Srpskoj.

Zbog navedenog stanja u zdravstvu, a osnovu odluka koje je donio Glavni odbor ovog sindikata, Strukovni sindikat doktora medicine preduzeće sve potrebne mjere da se na jasan način obezbijede i osiguraju sva stečena socijalna i ekonomska prava doktora medicine u javnim zdravstvenim ustanovama, a što uključuje i najširu primjenu svih, pa i najradikalnijih mjera sindikalne borbe.


Prije preduzimanja navedenih mjera Strukovni sindikat doktora medicine ovim putem ponovo javno zahtijjeva od Vlade Republike Srpske da:

1. Odmah poništi Zaključak broj 04/1-012-2-1240/14 od 20.06.2014.godine,

2. Bez odlaganja obezbjedi potrebna finansijska sredstva ili donese potrebne odluke o obezbjeđenju odgovarajućih garancija, kao instrumenta plaćanja za izmirenje svih dugovanja prema javnim fondovima, a za neuplaćene obavezne doprinose javnih zdravstvenih ustanova, kojima je osnivač Vlada RS i koji moraju biti izmireni najkasnije do kraja mandata ove vlade, odnosno do 31.10.2014.godine.

Ukoliko Vlada Republike Srpske odbije provesti navedene legalne i legitimne zahtjeve, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske će o svim daljim mjerama sindikalne borbe koje planira preduzeti, pravovremeno obavještavati javnost u Republici Srpskoj.


Izvor: Buka

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milijana Jovic

12.07.2014 09:10

Hvala Bogu da se i Vi javiste.Mislila sam da više ne postojite. Dok su doktori u RS-u na ivici egzistencije Vi ćutite.Mislila sam da istupim iz Vašeg Sindikata, ali ću sačekati još malo, pa ću istupiti, jer sam sigurna da ništa nećete uraditi kao što niste ni dosad.

ODGOVORITE
Name

mareska

12.07.2014 09:34

To je njima svojstveno.Oni samo znaju za trošenje i bahato ponašanje.Blizu je oktobar i promjene koje su neminovne.

ODGOVORITE
Name

miki

12.07.2014 10:05

Svi se žale na sestre i doktore što su nervozni, a da li znate da ti isti u pojedinim domovima zdravlja nisu primili ni aprilsku platu. Sramota za državu i vlast do čega nam je dovela najpotrebniju ustanovu.

ODGOVORITE
Name

shultz

12.07.2014 10:31

Dođite u dobojsku bolnicu i pogledajte koliko je nemedicinskog kadra (parazita zdravstvenog sistema) u upravi....ekonomista, pravnika koji su "nekoć" bili zd.radnici ili tehnički radnici preko noći završili privatne fakultete i sada su tobože eksperti...jedino je direktor osoba sa kojim se može razgovarati, ali stranački postavljen i mora zapošljavati stranački kadar...

ODGOVORITE
Name

tina

12.07.2014 13:49

Dođite u Banjalučki klinički centar da vidite nestučnost, neznanje, foliranje, bahatost.... Svi se ufurali s lažnim diplomama, glume doktore, a ustvari nemaju pojma. Jedini koji je mogao nešto učiniti je dr Račić koji je nažalost smijenjen.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

12.07.2014 14:28

Ovi medicinski sindikati su bolji od opozicije, stalno provaljuju ovu vlast.

ODGOVORITE