Đurićevi poslovi

Dragan Đurić, vlasnik kompanije "Zekstra" i predsjednik Upravnog odbora Veterinarskog zavoda, Tihomir Trišić, vlasnik i direktor DOO "Akter" i Milan Divljak vlasnik DOO "Staša" uhapšeni su pod sumnjom da su u poslovima sa regresiranim đubrivom oštetili pančevačku "Azotaru" za 7,5 miliona evra, javili su beogradski mediji.

 

Republika Srpska 11.07.2014 | 12:29
Đurićevi poslovi

Riječ je nastavku istrage u slučaju zloupotreba u 24 sporne privatizacije.

Dragan Đurić već je, početkom ove godine, saslušavan u beogradskom tužilaštvu u vezi sa privatizacijom Veterinarskog zavoda.

Protiv njega je podnesena i krivična prijava.

Predsednik Partizana Dragan Đurić platio je kauciju u iznosu od dva miliona evra, pa je u četvrtak pušten iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu da se brani sa slobode. Vlasnik Zekstre i prvi čovek šampiona Srbije pušten je iz pritvora, jer je Specijalnom sudu dostavljen dokaz da je položio jemstvo od dva miliona evra, rečeno je u tom sudu. - Sudu je dostavljen dokaz o upisu hipoteke na nepokretnosti za taj iznos i sudija za prethodni postupak je uputio dopis Okružnom zatvoru u Beogradu da ga puste na slobodu - rekla je agenciji Beta portparol suda Dušica Ristić. Djurić je u pritvoru proveo 10 dana pošto je 13.januara uhapšen zbog krivične prijave koju je protiv njega podnela policija u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda, kao jedne od sporne 24 privatizacije. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu u vezi sa privatizacijom Veterniarskog zavoda, kojeg je 2005. godine kupila kompanija Zekstra.

On je bio uhapšen 13. januara 2014. godine, ali je platio kauciju od dva miliona evra, pa je pušten da se brani sa slobode.

„Zekstra“ je ovu nekada moćnu firmu kupila 2005. godine i potpuno je uništila, jer su joj danas svi računi blokirani. Takođe su blokirani i računi „Zekstre“ koja je podigla nekoliko kredita od Agro banke i nije ih vratila, a radi se o milionskim sredstvima.

Dragan Đurić je poslovni prijatelj Milorada Dodika, a njih dvojica finansijski sarađuju već 15 godina. Svih tih godina pisao sam o tome, a sada vam predočavam kraću kompilaciju brojnih tekstova, što sam ih objavio u raznim medijima (“Žurnal”, blog…).

Kredit za Zekstra Rent A Car

Priča počinje 23.12.1998. godine, kada je tadašnji premijer Milorad Dodik odobrio kredit iz deviznih sredstava budžeta RS u iznosu od 750 hiljada KM preduzeću "Zekstra rent a car". Prvi problem je što je riječ o privatnoj firmi iz druge države, tadašnje SR Jugoslavije i sadašnje Srbije, jer je “Zekstra” registrovana u Zemunu.

Za realizaciju odobrenog kredita bila je zadužena tadašnja “Agroprom banka” A.D. Banjaluka. Rok vraćanja je bio šezdeset dana, a kamata nula. Na ovom mjestu počinjena je druga zloupotreba, jer je Dodik u ime vlade RS, a bez njenog znanja, potpisao sa “Agroprom bankom” Ugovor o komisionom kreditu, kojim se u članu 1 precizira da Vlada RS "odobrava Banci namjenski devizni kredit iz deviznih sredstava budžeta u iznosu od 750.000 KM".

U članu 2 istog Ugovora navodi se da će "odobreni kredit iz člana 1 ovog Ugovora banka plasirati preduzeću "Zekstra rent a car", Beograd (Zemun). Znači, banka je samo bila bajpas između Vlade RS i zemunske firme.

Banka je toj firmi isplatila prvu tranšu u iznosu od 350 hiljada KM. To su nove zloupotrebe, jer je Vlada RS budžetska sredstva beskamatno dodijelila firmi iz države u kojoj nema nikakve ingerencije. Pare su date na posudbu beskamatno, iako u to vrijeme budžetska sredstva nisu, zbog odluke MMF-a, mogla da se posuđuju ni ovdašnjim državnim firmama.

Prije nego što je banka isplatila onih 350 hiljada beogradskom preduzeću, sa njima je 23.12.1998. potpisala Ugovor o kratkoročnom deviznom kreditu, u kojem je precizirano da će "Zekstra" pare vratiti do 31.01.1999. godine, te da će za tu uslugu banci platiti kamatu od 1,5 posto. Dodik se protiv ovog dijela Ugovora nije bunio zato što on i Dragan Đurić, suvlasnik zemunske firme, nisu ni imali namjeru da vraćaju kredit. Jer, Đurićev kompanjon u toj firmi bio je niko drugi do Milorad Dodik.

Koliko im se žurilo, svjedoči i činjenica da je Ugovor između Agroprom banke i "Zekstre" potpisan isti dan kada i Ugovor između Vlade RS i banke.

Kada je došao 31. januar 1999. godine i banka od "Zekstre" nije ništa naplatila, uslijedio je, na molbu beogradske firme, aneks 1 Ugovora o kratkoročnom deviznom kreditu, kojim se precizira da će to preduzeće pare vratiti do 01.03.1999. godine.

"Zekstra" u februaru te godine vraća samo nešto više od 10 posto uzetog novca, odnosno 47 hiljada KM, i zbog toga im banka upućuje dopis u kojem ih obavještava da do novog predviđenog roka (01.03.1999. g.) moraju izmiriti preostale 303 hiljade KM i uz to još 9.526,60 KM na ime kamata. Zekstra" se nije obazirala ni na taj, a ni na ostale dopise iz banke i pare nije vraćala.

Formiranje taxi službe u Beogradu i Zemunu

Za 350 hiljada maraka kupljeno je jedanaest novih automobila "opel astra" i u okviru firme "Zekstra rent a car" organizovana je u Beogradu i Zemunu taksi služba. Ali, ne zadugo, jer je 24. marta 1999. godine krenula akcija NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije, pod imenom "Milosrdni anđeo". Sve automobile Dodik je iz Beograda prebacio na svoje imanje u Bakincima kod Banjaluke. Čim je opasnost minula, "astre" su ponovo otišle za Beograd. Trajalo je to do septembra 2000. godine, koja je bila izborna. Sva vozila ponovo su dovezena u RS.

U to vrijeme na čelu Agroprom banke nalazio se Miroslav Soldat, postavljen na tu funkciju u maju 2000. godine. Miroslav je muž Irene Soldat, tadašnje poslanice SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Dodik je Soldata “nagovorio” da iz deviznih sredstava banke, onih 303 hiljade KM, koliko je “Zekstra” ostala dužna, vrati u budžet RS, a njemu je predao onih 11 izraubovanih "opel astri" da se njihovom prodajom naplati.

Naravno da 11 polovnih automobila nije bilo moguće prodati za 300 hiljada maraka, već za nekih pedesetak, što znači da su na ovaj način oštetili “Agroprom banku” za preko 250 hiljada KM i tako znatno umanjili njenu vrijednost u privatizacionom procesu.

Soldat uopšte iz sredstava banke nije morao vraćati pare budžetu, jer su one dodijeljene komisionim kreditom, koji štiti banku kao posrednika.

Soldat je svojevremeno pokušao da demantuje ovu tešku nezakonitost, tvrdeći "da je Vlada bila okvirni garant Ugovora između banke i 'Zekstre'”, što je netačno. Ako bi bilo tako, onda je Vlada RS mogla samo garantovati da će vratiti novac banci, ukoliko to ne učini beogradska firma, što je van svake poslovne logike. Soldat je tada potvrdio da je banka uzela automobile “opel astra” kao naknadu za neisplaćeni kredit, čime je praktično konstatovao počinjenu zloupotrebu.

Treba istaći da je posljednjih dana svog prvog premijerskog mandata Dodik banjalučkoj verziji beogradske firme "Zesktra" dodijelio još jedan kredit vrijedan 250 hiljada KM. Učinio je to 31.12.2000. godine preko tadašnje "Kristal banke", iako premijer po zakonu ne može napraviti ni jedan jedini finansijski aranžman iz javnih sredstava. Ni te pare, naravno, nikada nisu vraćene.

Čišćenje robne kuće

Tokom drugog premijerskog mandata Milorad Dodik nastavlja s privatnim poslovima. Radi sa istim partnerima i poslove koje nije stigao do kraja obaviti u vrijeme prvog mandata, završava u narednih pet godina. I širi ih... Tako se njegovim ponovnim dolaskom na vlast u RS na velika vrata vraća i “Zekstra”.

Miroslav Mišković

Uz “Zekstru” se sada pojavljuje i srpski tajkun svih tajkuna Miroslav Mišković.

Dokumenti koji su u našem posjedu potvrđuju da je samo na jednom kvaziprivatizacionom projektu, čiji su inspiratori Dodik, Mišković i Đurić, za osam miliona maraka oštećena RS. Sve je urađeno preko firme “Darta”.

“Darta” je 65 posto državnog kapitala u takozvanom „Srpskom Oslobođenju“, kupila za 100 maraka. Nakon toga “Dartu” kupuje “Zekstra”, a onda počinje brzopotezno višemilionsko zaduživanje i stavljanje imovine “Oslobođenja” pod hipoteku. Preduzeće se zadužilo kod komercijalnih banaka za čak 4 miliona maraka više od vrijednosti imovine, odnosno duplo više od limita koji je firmi odobrila nekadašnja Direkcija za privatizaciju.

Sve ovo navedeno je i u izvještaju revizora o kontroli finansijskih izvješataja u “Oslobođenju” za 2007. godinu. Eksplicitno se navodi da je „Oslobođenje“ uzimalo hipotekarne kredite, a veći dio novca je potom, u vidu beskamatnih pozajmica, davalo svom većinskom vlasniku. Suštinski, imovina firme je svjesno žrtvovana, kako bi se od banaka uzeli milioni, koje su potom nezakonito izvučeni iz firme. Epilog je da “Oslobođenje” i “Darta” kredite ne mogu vratiti.

Priča o prevarama sa “Dartom” i “Oslobođenjem” ne staju na ovom mjestu. Ove firme 2008. godine kupuje Mišković, odnosno njegova “Delta DMD”.

Jasno je da ovdje nisu čista posla, jer Mišković nije imao ama baš nijedan jedini razlog da kupuje propale firme, osim ako nije riječ o zametanju tragova. Možda bi ova prevara i ostala neotkrivena da se zaposleni u ovdašnjoj Investiciono - razvojnoj banci nsi zainteresovali za slučaj. “Delta DMD” kažnjena je sa četiri miliona KM, jer se firma “Darta”, koju su kupili od “Zekstre”, zadužila 4 miliona maraka preko limita koji im je dozvoljen ugovorom o privatizaciji.

Nakon ovoga, “Delta” podnosi zahtjev Vladi RS da ih oslobodi plaćanja višemilionske kazne. Vlada im izlazi u susret, iako su se neki članovi Savjeta za privatizaciju pobunili. Na sve ovo, Dodik je rekao da uopšte nije upoznat sa navedenim detaljima. Još je istakao da u okviru opštih procesa stabilizacije privrede to nije jedini primjer.

Boska

Dodik, Mišković i Đurić napravili su, za sebe, odličan posao i sa Robnom kućom „Boska“, koja se nalazi u strogom centru Banjaluke. „Boska“ je privatizovana, a prema svim raspoloživim informacijama, plaćena je novcem iz budžeta RS! Još niko nije video taj privatizacioni ugovor.

Priča sa «Boskom» krenula je oktobra 2008. godine, kada je oglašeno potpisivanje privatizacionog ugovora kojim se konzorcijumu «Delta-Zekstra», čiji su vlasnici Mišković i Đurić, prodaje Robna kuća za tri miliona evra. (Interesantno je da su u to vrijeme trajale i akcije oko „Oslobođenja“/“Darte“, što samo svjedoči o dobro planiranim poslovima).

Tada je naglašeno da se investitor obavezao na ukupna ulaganja od 40 miliona evra, što je, sada je potpuno jasno, bila samo još jedna u nizu olako datih, i nikada ispunjenih, obećanja.

„Investitori“ nikada nisu imali namjeru da bilo šta ulažu u «Bosku», već da preuzmu plac i objekat u epicentru grada, koji vrijedi desetine miliona, a da pri tom ne daju ni marke. Kako bi prevara oko «Boske» bila što ubjedljivija, angažovan je Mišković, koji je svojim autoritetom najbogatijeg srpskog špekulanta trebao da naglasi ozbiljnost posla.

On je oktobra 2008. godine Banjaluci obećao šoping-molove, da bi šest mjeseci kasnije radnici «Boske» satima držali zaključane u kancelarijama direktora Ljubomira Dakića i Miru Kuvelju, predsjednika Nadzornog odbora, zahtijevajući da im se isplate 22 plate, te brojne druge naknade koje nisu primili.

Povod za štrajk je bila činjenica da "Delta - Zekstra" nije uplatila predviđena tri miliona evra za kupovinu 58 posto državnog kapitala "Boske". "Delta-Zekstra" je tražila od Vlade produženje roka za uplatu prvo do 28. februara, a onda i do 26. marta 2009. godine, nakon čega su saopštili da nemaju namjeru da daju novac. Potom na scenu stupa Dodik i nudi da Vlada RS izmiri 80 posto plata zaposlenih, otpremnine i dažbine, sve u vrijednosti 3 miliona maraka.

U to vrijeme, u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojene su vladine mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, u koje je ugrađena i odrednica u kojoj se naglašava mogućnost plaćanja cijene državnog kapitala na rate u preostalim neprivatizovanim preduzećima. Ova odredba primijenjena je na privatizaciju Robne kuće.

Ona tri miliona kojima su isplaćene radničke plate i dažbine, Dodik je, faktički, poklonio “Delta Zekstri”, jer im je očistio dugove robne kuće, Uz sve to, vlasnici “Boske” zaradili su su dodatnih milion i dvjesta hiljada maraka, koliko je “Boska” potraživala za iznajmljene prostore i od raznih drugih komintenata, a među dužnicima se nalazila i Vlada RS.

Opširniju dokumentaciju pogledajte na sledećem linku:

Blog Slobodan Vaskovic

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Mladen B.

11.07.2014 12:46

Robija-jedina opcija!!!!

ODGOVORITE
Name

Slobodan

11.07.2014 12:51

Milokrad zvani Baja posle Oktobra svoju karijeru nastavlja sudskim putem kao stanovnik KPZ Tunjice. Njemu pomoći ne može ni onaj iz Visokog tužilačkog saveta koga je postavio jer je i on zajedno s njim na optuženičkoj klupi. Narod je rešen da se obračuna jednom za svagda sa ovakvima i da nam se oni nikad više ne ponove. Srpski narod se uzdržao od demonstracija jer bi njihovim pokretom bila u pitanje dovedena sama postojanost Republike Srpske, inače bi Mile davno letio. Oktobar nije daleko, istrpet ćemo.

ODGOVORITE
Name

xxl

11.07.2014 13:02

Ode društvo, a šta on čeka?!

ODGOVORITE
Name

cuvar casti

11.07.2014 13:24

Sada ce Milorad Dodik reci da je i ovo udar na Republiku Srpsku ili takozvana zuta Revolucija!!!

ODGOVORITE
Name

Brcko

11.07.2014 14:03

Svi politicaru su isti,tako sutra ako dodik izgubi vlast,sigurno nece u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Mila

11.07.2014 14:37

Đuriću povedi iz Bosne druga Milorada Dodika, nek ti u zatvoru pravi društvo.

ODGOVORITE
Name

vrana

11.07.2014 14:37

Ista odela j.. te leb.

ODGOVORITE
Name

savo

11.07.2014 14:47

Dragi slobodane ne izgovaraj takve rijeci nikad ne znas cije te suze mogu stici

ODGOVORITE
Name

pravda

11.07.2014 14:49

Robija ceka i ovog na sredini slike haha zivim za taj dan,rodicu se ponovo kad se to desi :)

ODGOVORITE
Name

Butin

11.07.2014 15:18

MA KO MI JE OVA POŠTENJACINA U SREDINI??????????

ODGOVORITE
Name

Igor

11.07.2014 15:29

Siguran sam da je počinjen kriminal zajedno sa Miloradom Dodikom..

ODGOVORITE
Name

Tajkun

11.07.2014 15:45

Vaskoviću, ti si garant Dodikov igrač. Pa čovječe Božiji ovoliki tekst nebi ni CIA uspjela sastaviti. Dižeš mu rejting Vaskoviću. Vidiš da pola njih ovde komentariše samo sliku. O tekstu ni a.

ODGOVORITE
Name

Re Pravda

11.07.2014 15:47

E blago se tebi kad ti je to povod za novo rađanje

ODGOVORITE
Name

mik

11.07.2014 16:02

Ljudi ..ove poplave su nezapamćene u Republici Srpskoj do sada ..

ODGOVORITE
Name

lexus

11.07.2014 17:50

Obruc se polako steze.....

ODGOVORITE
Name

Spaja

11.07.2014 19:27

Mogao bi Mile praviti drustvo Djuricu!

ODGOVORITE
Name

Apsana!

11.07.2014 20:04

Jako je žalosno što u našoj ajd da kažem državi ovakvi baksuzi tresu i drmaju i ponašaju se kao da imaju i državu i nas kao robove! Tajkuni i Dodik, kumovi ministri bandu u zatvor poslati!

ODGOVORITE
Name

Dalibor

11.07.2014 20:29

Samo se ceka oktobar, a onda slijedi cistka u Republici Srpskoj...

ODGOVORITE
Name

gliso 47

11.07.2014 22:43

Djuric platijo kauciju 2 mil.€ i pusten da se brani sa slobode.Odmah bi mu trebalo tuzba odakle mu 2 mil eura. Ako se ne ispita to stanje onda je sve korumpirano. Gliso 47

ODGOVORITE
Name

Tito

12.07.2014 00:32

Bravo Baja, ti si Bog.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.07.2014 03:52

O kako je lijepo biti glup..... Istina, ipak je on glavni Baja :)

ODGOVORITE
Name

Revolucija

12.07.2014 07:58

Za Slobodana. Pa Slobodane dragi ne izlazi narod na demonstracije da ruši državu, već da ruši korumpiranu vladu i da poboljša svoje ekoknomsko i socijalno stanje. Narod izlazi na demonstracije i u Grckoj, Italiji, Francuskoj itd. pa ne ruši državu.

ODGOVORITE
Name

ZA DALIBORA OD DADE

13.07.2014 07:44

KAKVA ČISTKA U OKTOBRU-ĐURIĆ UHAPŠEN PA PUŠTEN-MIŠKOVIĆ ISTO-A DODIKA SKLONITI SA VLASTI-PUSTE ŽELJE-NEMA PROMIL ŠANSE

ODGOVORITE
Name

RAFINERIJA BROD

13.07.2014 11:44

joj majko moja ko će sve u aps kada otvore slučaj Rafinerije Brod........................................oktobar idemo sipa, tužilaštvo, sud, i svi ostali, garant imate materijala samo čekate politički mig....................

ODGOVORITE
Name

Saša

13.07.2014 13:14

Koji fini svijet. Ovaj lijevo se obogatio uz političku podršku neplaćajući porez. I danas je dužan Srbiji milione evra. Onog desno hapse svakih mjesec dana zbog malverzacija. A onaj u sredini je posebna priča. Dobar prijatelj sa obojicom.

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

13.07.2014 17:45

Milorad je pečen.

ODGOVORITE
Name

srecko

15.07.2014 10:47

Ovakvi i slicni kvazi biznismeni ce ukopat presjednika i rejting istog jer ja im ne bi dozvolio da sjede u istom lokalu gdje sam a kamo li da piju pice sa mnom.

ODGOVORITE