Domić ostaje gradonačelnik Brčko distrikta

Zahtjev za smjenu gradonačelnika Brčko distrikta Ante Domića na današnjoj sjednici Skupštine distrikta nije dobio potrebnu većinu glasova, te će on nastaviti da obavlja dosadašnju dužnost.

Bosna i Hercegovina 09.07.2014 | 23:23
Domić ostaje gradonačelnik Brčko distrikta

Smjenu Domića zatražili su klubovi poslanika SDP-a, SDA, SBiH, SBB-a BiH i nezavisni poslanik Ćazim Dačaj zbog odlaska Domića u Zagreb na doček haškog osuđenika Darija Kordića.

Šef Kluba poslanika SBB-a BiH Enes Pašalić istakao je da je Domić odlaskom na doček ratnom zločincu povrijedio Bošnjake, ne samo u Brčko distriktu, nego i u cijeloj BiH.

"Domić je na doček Kordiću otišao službenim automobilom, sa putnim nalogom, u svojstvu gradonačelnika Brčkog. Poslije je izjavio da se ne kaje što je to učinio, jer je otišao da dočeka svog prijatelja. Zabrinjava i sam politički koncept koji je omogoćio da ode na doček ratnog zločinca", dodao je Pašalić.

On je po završetku obrazlaganja tog zahtjeva rekao da će predložiti zaključak da u slučaju da Domić ne bude razriješen dužnosti, ili ne podnese ostavku, političke partije čiji su poslanici potpisali zahtjev nalože svojim predstavnicima da bojkotuju dalje učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta.

Prilikom glasanja, Pašalićev zaključak nije dobio glasove poslanika SDA i Stranke za BiH koji su se izjasnili kao uzdržani, dok je od 28 poslanika protiv Domićevog razrješenja dužnosti gradonačenika Brčkog bilo 13, a 15 ih je glasalo za.

Domić je nakon sjednice rekao novinarima da je ovo bio pokušaj da se njegova "nesmotrenost iskoristi za rušenje izvršne vlasti na čijem je čelu".

"Dalji rad Vlade neće biti ugrožen", dodao je Domić, napomenuvši da mu nije bila namjera da odlaskom u Zagreb veliča Kordićev ratni zločin.

Prema ocjeni šefa Kluba poslanika SDS-a Ratka Stjepanovića, zahtjev za smjenu gradonačelnika Domića je dokaz da u nedostatku principa sve može da se ispolitizuje.

"Ovo je bio povod za smjenu Ante Domića, a razlozi su drugi. Riječ je o klasičnoj borbi za vlast", rekao je Stjepanović.

Šef Kluba poslanika SBB-a Enes Pašalić nije krio razočaranje što su poslanici SDA i Stranke za BiH odstupili od dogovora, a poslanik SDP-a Esad Atić je njihov postupak okaraktareisao kao licemjerstvo.

I na današnjem skupštinskom zasjedanju poslanicima je predočena informacija o stanju na plavljenim područjima distrikta i mjerama koje se preduzimaju na saniranju štete, na čiji su sadržaj poslanici opozicionih političkih partija iznijeli mnoštvo primjedbi i kritika.

Članovi brčanske zakonodavne vlasti na današnjem zasjedanju usvojili su izmjene i dopune Zakona o reviziji javne uprave i institucija distrikta Brčko, a u proceduri prvog čitanja Nacrt zakona o izmjenama Zakona o radu u distriktu, kojim je predviđeno korišćenje porodiljskog odsustva u neprekidnom trajanju od 18 mjeseci, umjesto dosadašnjih 12, majkama koje na svijet donesu blizance, kao i porodiljama u distriktu Brčko za treće i svako naredno rođeno dijete.

Po hitnom postupku poslanici su usvojili i predloženi zakonski akt koji se odnosi na otklanjanje štete nastale u elementarnim nepogodama u periodu april -maj 2014. godine.

Naredna redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta zakazana je za 23. jul.


Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nek_nam_Bog_pomogne

10.07.2014 01:14

Država bazirana na inatu, veličanju dokazanih zločinaca, kriminalaca, vlastodržaca ili pak vjerskih vođa ogrezlih u mnogo čemu što nema veze sa vjerom, je zaista propala država sa mračnom budućnošću.Bosna i Hercegovina je nažalost najbolji dokaz toga. Jer čini se da samo kod nas gore pobrojane kategorije umjesto da budu stavljene na rub srama kao opomena budućim generacijama bivaju pretvorene u heroje, mučenike, svece i zaštitnike cjelokupnih nacija.

ODGOVORITE