Vlast priprema rebalans budžeta

Već danima izvršna vlast radi na rebalansu budžeta. Iako je ministar finansija Zoran Tegeltija najavio da će Vlada sutra razmatrati rebalans za ovu godinu, saznajemo da je sjednica, ipak, pomjerena četvrtak.

Republika Srpska 08.07.2014 | 19:31
Vlast priprema rebalans budžeta

Rebalans mora biti izvršen zbog poplava koje su nanijele ogromne štete Republici Srpskoj.

U Vladi se još uveliko kalkuliše. Kako saznajemo, ništa još nije zvanično dogovoreno. Niko, barem,  javno ne otkriva ili ne zna koliko će tačno iznositi rebalans budžeta. Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je planirano povećanje za oko 5 odsto što bi ovogodišnji budžet uvećalo za 101 250 000  maraka.

Slučajno ili ne baš danas u zgradu Vlade je stigao i predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kratko se zadržao na Trgu republike. Da li je baš rebalans budžeta ili nesto drugo razlog posjete – Dodik nije želio da odgovori.

Prema našim informacijama, svi resori su dobili okvirni prijedlog rebalnsa budžeta. Gotovo niko od ministara danas se nije javljao na telefon. Izgleda da su bili prezauzeti smišljanjem svojih prijedloga jer do četvrtka moraju da iznesu svoj stav. Kako saznajemo, trenutnom verzijom teksta nisu zadovoljni pojedini ministri.

Sadašnji plan podrazumjeva stavljanje po strani nekoliko bitnih projekata u pojedinim ministarstvima. Ipak, velike promjene će zaobići Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite. Plate, penzije, invalidnine i borački dodatak – neće biti ugroženi.

Dodatna sredstva će biti planirana za Fond solidarnosti, tačnije 20 miliona maraka. Vlada planira još ušteda i to tamo gdje je odavno trebalo napraviti rezove. To su pozicije koje se odnose na smještaj, putovanja i materijalne troškove što donosi uštedu od 8 miliona maraka. Tome će se dodati i uštede od oko 6 miliona na ime kursne razlike pri servisiranju spoljong duga.

I ekonomisti čekaju da vide Vladinu računicu ali poručuju da u ovom momentu ne smiju biti umanjenje stavke za ekonomski razvoj.

Za usaglašavanje konačne verzije rebalansa budžeta ostalo je još malo vremena.

U četvrtak će u Vladi, po svemu sudeći, biti usvajanje a početkom sljedeće sedmice će biti i posebna sjednica NS RS.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

najsposobnija vlada

08.07.2014 19:26

,,Propalo udruženje muzičara-Vlada Srpske ,,sad će svirka trajati dva meseca pred izbore kad okrene vlada da laže o boljitku o napretku kako su sanirali štete vaučerima od 5 000 km koje daju samo onima čija je šteta 20 000 i više da se skuće a to što nam 600 miliona stiže spoljnog duga koji je uzela ta ista vlada pre 10 godina ubedjujuć nas na povoljnosti o grejs periodu te 5 te 10 godina ali eto ga nesretnog stigo račun zajedno sa poplavom sad ćemo uzeti veći da otplatimo manji kredit i tako zauvek do konačne propasti.

ODGOVORITE