SP, prvo 1/2: Nemačka - Brazil!

Ulazimo u završnicu! Još četiri utakmice i kraj...

Fudbal 08.07.2014 | 13:39
SP, prvo 1/2: Nemačka - Brazil!

Fudbalski klasik je pred nama.

Igraju reprezentacije koje su zajedno osam puta bile prvaci sveta. Brazilci igraju za šestu, Nemci za četvrtu titulu prvaka sveta i oba tima su jako blizu.

Utorak, 22:00.

BRAZIL
Za Brazilce će se sve osim "boginje" biti označeno neuspehom. Pod takvim pritiskom nije lako igrati, a ni kritičari ih baš ne štede. Vrlo je malo komplimenta na račun njihove igre, u pravilu se traže mane i nedostatci. Nije da ih ova ekipa nema, ali rekli bismo da su te kritike preoštre i delom neutemeljene.

U četvrtfinalu protiv Kolumbije su odigrali pravu utakmicu. Iako nisu stvorili "bezbroj" prilika, imali su dominaciju i uverljivo vodstvo do pred kraj utakmice. Nažalost, skupo su platili tu pobedu, jer je zbog drugog žutog kartona za danas suspendovan kapetan Tijago Silva, strelac prvog gola protiv Kolumbije, dok je u poslednjim trenucima četvrtfinala teško povređen najbolji igrač "Selesaa", Nejmar.

Kakve promene mogu da se očekuju izostankom dva ključna igrača? U sistemu igre verovatno nikakve, jer će biti samo promene "čovek za čoveka". Na mesto Silve, najavljuju brazilski mediji, ulazi štoper Dante, dok će umesto Nejmara zaigrati Vilijan. Nakon što je odradio suspenziju na teren se vraća i vezista Luis Gustavo umesto Paulinja. Ostaje još samo da se vidi ko će krenuti na desnom boku: Maikon je u poslednjoj utakmici igrao umesto Danija Alveša, mada novinari koji prate Brazil tvrde da je u igri na treninzima prednost dobijao Alveš.

"Morao sam da se bavim defanzivnim zadacima i nije mi lako. Ali, ako je to jedini način da pobeđujemo, ja biram pobedu", rekao je Oskar čija je igra pod stalnom paljbom kritičara, a čija će uloga u Nejmarovom izostanku biti samo veća.

Ipak, njegova izjava oslikava stanje duha kod Brazilaca. Strašni individualci u potpunosti su se podredili kolektivu i jedinstvenom cilju. Za "cirkus i zabavu" će biti vremena kasnije, sada bi svi potpisali i "najružnije" pobede u "žabarskom" stilu.

Prednosti Brazila u odnosu na Nemačku svakako su ofanzivni bekovi, koji uvek mogu da naprave višak, kao i štoperi koji mogu da pogode iz prekida. To je posebno važna stavka, jer Brazil u napadu ima igrače koji jednim potezom mogu da reše utakmicu, ali je jedan povređen, a ostala dvojica nisu u formi i nikako da u nju uđu. Radi se o Hulku i Fredu.

Već dugi niz godina Brazil nema vrhunskog napadača. Fred koncepcijski odgovara zahtevima selektora Felipea Skolarija, on može da odigra kao "target men", za sada nema realizacije.

Za kraj i malo statistike: U poslednje dve eliminacione utakmice Brazilaca, protiv Čilea i Kolumbije, bilo je po 49 faulova! U poslednjih pet utakmica, Brazilci su uhvatili rivale u ofasajd zamku samo pet puta. Brazilci ne teže posedu lopte i beskonačnim dodavanjima.


NEMAČKA

Baš kao i domaćini, ni Nemci nisu nikoga oduševili. Daleko je to od dominacije, ali se na kraju uvek pišu pobede. Poslednja je bila protiv Francuske, u četvrtfinalu, bez velike igre. Do prednosti su došli golom Matsa Humelsa nakon prekida, a potom su se uglavnom trudili da umrtve igru. Imali su pred kraj nekoliko prilika kada su se Francuzi otvorili, ali je nemački junak opet bio golman Manuel Nojer, s nekoliko velikih obrana Karimu Benzemi i ostalima.
"Na kraju dana sam ja ta koji donosi odluke. Kod takvih stvari ne dozvoljavam da mi se niko meša u posao. Razgovaram s pomoćnicima i igračima, to je sve. Pritiske spolja ne trpim", u startu je rekao izbornik Joakim Lev, koji je takođe meta kritika novinara zbog insistiranja da kapitena Filipa Lama, poput trenera Bajerna Pepa Gvardiole, drži na poziciji defanzivnog veziste, umesto na desnom boku.

Ipak, Lev je tvrdeći da neće pomerati Lama iz manevra taktički nadmudrio (ili bar pokušao) Francuze i u sredinu "gurnuo" Samija Kediru, dok je Lam bio na poziciji beka.

I ne samo to, Lev je počeo da meša karte i u drugim linijama tima. Džerom Boateng zamenio je Pera Mertesakera, Miroslav Klose je počeo protiv Francuske, itd.

Onaj koji je, za sada, bio nezamenljiv je Mesut Ozil, koji igra u očajnoj formi. Čak 82 odsto Nemaca, sudeći prema anketama, želi da Ozil ispadne iz startnih 11. On bi večeras, prema najavama, trebalo da igra iza špica. Ali, prema najavama...

Što se tiče statistike, treba istaći da je Nemačka imala veći posed lopte u svih pet dosadašnjih susreta. Prema broju napravljenih prekršaja su jedna od korektnijih ekipa (8, 11, 10, 12 i 18).

SUDIJA

Utakmicu sudi Meksikanac Rodriguez Moreno. Dosad je sudio dva dvoboja: Alžir - Belgija (2 žuta kartona i 35 prekršaja), Urugvaj - Italija (4 žuta kartona, 1 crveni karton i 38 prekršaja, ali i previd kod napada Luisa Suareza na Đorđa Kjelinija).

PROGNOZA

Iako će kritičari reći da nijedna ekipa nije bila uverljiva do sada, naš je utisak je da su Brazilci pokazali ipak malo više. Ako ništa, imaju veći broj nepredvidljivih igrača koji mogu individualnim kvalitetom rešiti utakmicu. U tom smislu, kod Nemaca eventualno kod Ozila postoji nešto rezerva. Možda Oskar, Fred, Hulk i društvo dobiju više prostora kada nema Nejmara.

Komentari / 0

Ostavite komentar