Nole ili Fedeks, pitanje je sad?

Prekaljeni Švajcarac, mimo očekivanja velikog dela teniske javnosti, ima priliku da osvoji još jednu grend slem titulu. Može li Novak da, jednom, ne bude fin i spreči ga u tome?

Tenis 05.07.2014 | 18:24
Nole ili Fedeks, pitanje je sad?

Kada je Rodžer Federer 2012. godine pobedio Novaka Đokovića u polufinalu, pa Endija Mareja u finalu Vimbldona, mnogi su smatrali da je to njegova "labudova pesma" i da će se u budućnosti teško odupreti mlađim rivalima. Bez obzira na to što se tim, sedmim trijumfom na terenima "Ol Inglend kluba", vratio na vrh ATP liste!

Dve godine kasnije, Federer zna da će se bez obzira na ishod finala u ponedeljak probuditi kao svetski "broj 3", ali to je za njega podatak od daleko manje važnosti.

Bitno mu je da se osmom vimbldonskom titulom odvoji od svog idola, Pita Samprasa, koga je po ukupnom broju grend slem naslova prestigao još u julu 2009.

Fed je na četiri najvažnija turnira trijumfovao 17 puta, a Sampras je trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom (14), pa bi Švajcarac eventualnom pobedom u nedelju stekao još malo "lufta" u odnosu na Majorčanina, koji se u tako visokom društvu nalazi pretežno zahvaljujući dominaciji na Rolan Garosu (devet titula).

Đoković, koji je od Federera mlađi šest, a od Nadala jednu godinu, sa šest grend slem trofeja se nalazi ispod 20. mesta na "večnoj" listi. Da bi ušao u Top 10 i izjednačio se sa Lendlom, Agasijem, Konorsom, Perijem i Rouzvolom, potrebna su mu još dva.

"Novak je sposoban da osvaja poene paralelama i dijagonalama, kako bekhendom, tako i forhendom. Zato će biti važno da budem što agresivniji i da mu ne dozvolim da igra svoju igru", rekao je Federer.

"Posebno na Vimbldonu je taktika vrlo prosta. Ovo nije spora podloga, na kojoj možeš da manevrišeš. Igra se svodi na brze reakcije i toga smo obojica svesni".

Federer, koji je u maju dobio drugi par blizanaca, godinama je ljubimac londonske publike i Novak mora da bude spreman na to. Neće biti mnogo drugačije nego kada bi igrao protiv Mareja.

Što se tiče "Head 2 Head" skora, prednost je na strani trofejnijeg i iskusnijeg tenisera - 18:16. U poslednje tri sezone je 6:4 za Novaka, dok je samo ove godine 2:1 za Rodžera.
Federer je dobio jedini njihov okršaj na travi, u polufinalu Vimbldona 2012, a nedeljni meč biće im tek drugo međusobno grend slem finale, posle US opena 2007!

Bilo je to Novakovo "vatreno krštenje" i završeno je tesnim porazom od 3:0, uz dva "taj brejka".

"Moram priznati da uživam igrajući protiv njega. Nismo se probijali zajedno. Ja sam već bio renomiran igrač u vreme kada je on počinjao da gradi karijeru, ali od trenutka kada je počeo da osvaja grend slem turnire i kada je postao prvi na ATP listi, mislim da imamo 'kul' rivalstvo", podvukao je crtu "FedEx", mada se sećamo kako je "mrzeo" Novaka posle reterna na "sve ili ništa", kojim je počeo preokret u polufinalu US opena 2011.

Vraćamo se na početak priče, kako je Federeru više puta u karijeri pisan epitaf, ali se on isto toliko puta vraćao na glavnu pozornicu.

"Znam da neću igrati još 10 godina i zato se trudim da uživam koliko god mogu. Samo to što imam šansu da opet prolazim kroz emocije koje donose grend slem finala je sjajno".

Đokoviću je tek 27. Ima još dovoljno vremena da se ustoliči među najvećim teniserima u istoriji, ali da bi to uradio, mora da prestane da bude fin, kao prošle godine protiv Mareja, kada je delovalo da mu je neprijatno da Britancima upropasti žurku.

Nole je krajnje druželjubiva i korektna osoba, međutim, da bi vladao onako kako je nekada vladao Federer, neophodna je promena mentaliteta. Naravno, dok je na terenu i posebno u mečevima protiv direktnih rivala!

Toga je i sam svestan i zato je u decembru odlučio da stručnom štabu priključi Borisa Bekera. U nedelju od 15 časova, videćemo koliko je slavni Nemac, ljubitelj Twittera, uradio za ovih sedam meseci.

Federer ovo finale igra za istoriju, a Novak za reputaciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar