Novac od reprezentacije potroše na alkohol

Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva odbrane BiH dobio je od Kancelarije za reviziju BiH mišljenje s rezervom za poslovanje u prošloj godini.

Bosna i Hercegovina 05.07.2014 | 17:45
Novac od reprezentacije potroše na alkohol

 

U podužem spisku zamjerki na račun ovog ministarstva izdvaja se neracionalno trošenje javnog novca pri korištenju službenih vozila, telefoniranju, službenim putovanjima te neodgovoran odnos prema sudskim sporovima koji može dovesti do dodatnih troškova iz budžeta, javio je Avaz.

Posebna su priča isplate različitih naknada te način na koji se troši novac za usluge reprezentacije, odnosno sredstava namijenjenih za čašćenje gostiju i zvanica koje dolaze u ovu instituciju.

Revizijom je, naime, utvrđeno da je na reprezentaciju prošle godine potrošeno 353.636 KM. Pravo na reprezentaciju u MO ima 40 osoba.
Oni na raspolaganju mjesečno imaju od 60 KM i više, dok 500 KM na čašćavanje može potrošiti ministar Zekerijah Osmić (SDP).  

Iako se reprezentacijom smatraju bezalkoholni napici - kafa, čaj, sok i mineralna voda, revizori su utvrdili da se novcem za ove svrhe kupovao isključivo alkohol.


‘’Primijećeno je da određene osobe u Oružanim snagama i dalje kompletan odobreni iznos iskoriste za nabavku alkoholnih pića. Preporučujemo da se preispita stvarna namjena maksimalno potrošenih iznosa, kao i učestala nabavka alkoholnih pića’’, naveli su revizori.

Zanimljivo je i da su revizori otkrili da je u Ministarstvu odbrane prošle godine za letački dodatak isplaćeno 744.121 KM.

Ovaj podatak utoliko je čudniji što su revizori ustanovili da Oružane snage trenutno raspolažu s devet ispravnih helikoptera, a pravo na taj dodatak u decembru prošle godine ostvarilo je 170 osoba.

Još šokantnije je da su pravo na pola te naknade vojni piloti u MO i OSBiH imali i nakon prestanka službe. Više od pola miliona KM u Ministarstvu isplaćuju godišnje i za takozvani položajni dodatak, koji dobijaju službenici po osnovu složenosti poslova.

Takvih je u MO prošle godine bilo čak 2.489 osoba. Revizori su evidentirali i povećanje putnih troškova u ovom ministarstvu u odnosu na 2012. godinu za čak 882.617 KM. Da ni prošle godine u MO nije bilo racionalizacije telefonskih troškova, govori cifra od 755.627 KM plaćena za te račune.

Revizori su ukazali na to da je još u toku spor MO s tužiocem EKO PANDA zbog naknade štete u iznosu od 529.940 KM te da su značajne i tužbe koje je firma "Army Shop" pokrenula protiv MO u vrijednosti od 1.271.545 KM, a zbog naknade štete. Postoji opasnost da će Ministarstvo zbog svojih propusta morati nadoknaditi iz budžeta ovu štetu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SNSD

05.07.2014 19:50

To treba raspustiti i prebaciti na građevinu, njive i u šumu za dnevnicu od 25 KM, pa da vidiš kako će se čašćavati. UKINITE MO I OS BiH!!!

ODGOVORITE