Iscrpljujućim radom liječe zavisnike od interneta

Polaznici šestomesečnog kursa podvrgnuti su vežbama i iscrpljujućem radu da bi se oslobodili opsesije koja, prema mišljenju kineskih lekara, šteti duhu i telu.

Svijet 03.07.2014 | 09:33
Iscrpljujućim radom liječe zavisnike od interneta

Tinejdžer po imenu Veng boluje od zavisnosti od interneta, koja je u Kini zvanično priznata kao psihički poremećaj. Jednom prilikom je igrao onlajn igrice i četovao tri dana bez prestanka. Nije spavao, veoma malo je jeo, a nosio je pelene za odrasle kako ne bi morao da ustaje do toaleta.

- Roditelji su zahtevali od mene da učim po čitav dan. Nisu mi dozvoljavali da izađem napolje sa drugovima. Kada sam postao zavistan od igrice, moje ocene su bile sve lošije, ali mi je prelaženje nivoa davalo novi osećaj zadovoljstva - kaže Veng.

Roditelji su dugo pokušavali da ga odvoje od računara, ali bi se to uvek završilo svađom. Zato su odlučili da ga odvedu u kamp za lečenje zavisnosti od interneta u kome se sprovode surove, ali, navodno, delotvorne tehnike. Lečenje košta 1.600 dolara.

Polaznici kampa se u pratnji vojnika sprovode do edukativnog centra u čijem sklopu su i spavaonice. Odmah nakon prijema, naučnici ih priključuju na aparate za praćenje moždane aktivnosti i obavljaju različite analize. Dan u kampu počinje veoma rano i to rutinom koja uključuje trčanje, sklekove i trbušnjake. Tinejdžeri nose maskirnu odeću i vežbaju dok ne osete da će im mišići otkazati.

- Deca koja su navikla da provode vreme pred ekranom su u veoma lošoj formi. Opsednutost internetom im je uništila kondiciju, ali i sposobnost da učestvuju u svakodnevnom životu i interakciji sa drugima - kaže bivši vojni instruktor Šing Liming koji drži treninge u rehabilitacionom centru Kvide.

Nakon vežbanja slede časovi etike, muzičkog, ali i drugih veština koje su kod polaznika bile zapostavljene, poput kuvanja i čišćenja. Tinejdžeri ponekad satima peru toalete bez rukavica, a instruktori kažu da je to za njihovo dobro.

- Obrazovanje i vojnička disciplina vraćaju ih u realnost i stvaraju dobre navike - ističe Šing Liming i dodaje da, ukoliko jedan polaznika prekrši pravilo, povlači kaznu za čitavu grupu.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar