Sušiću istekao ugovor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine od juče je i zvanično bez selektora.

Fudbal 02.07.2014 | 20:15
Sušiću istekao ugovor

Ugovor Safeta Sušića s Fudbalskim savezom naše zemlje je istekao, te je on sad slobodan trener.

Na klupu reprezentacije Sušić je došao u decembru 2009. godine. Pape je na užarenoj selektorskoj klupi naslijedio Miroslava Ćiru Blaževića, te je u potpunosti promijenio princip rada unutar nacionalnog tima.

Dolaskom Sušića u reprezentaciju i promjenama unutar FSBiH, krenula je jedna nova, ljepša era BH fudbala. Novi selektor je uspio koliko-toliko da unese profesionalizam unutar nacionalnog tima, a s tim su stigli i značajniji rezultati.

U svom prvom mandatu Pape je odveo tim u baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo. Nismo se dobro proveli u baražu jer su nas Portugalci prelagano izbacili. Iako je javnost u tim trenucima bila podijeljena oko Sušićeve budućnosti u reprezentaciji, Pape je od Saveza dobio još jednu šansu.

Najveće zasluge za njegov ostanak na klupi reprezentacije imao je legendarni Ivica Osim, a da nije pogriješio pokazali su rezultati u kvalifikacijama. Prošetali smo se kroz kvalifikacionu grupu za Mundijal u Brazilu i po prvi put smo ostvarili plasman na smotru najboljih svjetskih selekcija.

Ipak, iako smo imali velika očekivanja u Brazilu smo kratko trajali. Dva poraza su nas izbacila iz trke za drugi krug. Čast smo spasili pobjedom nad Iranom u posljednjem kolu, no ostaje veliki žal za propuštenom šansom. Moglo je mnogo bolje...

Dobri rezultati sa zlatnom generacijom donijeli su Sušiću mnogobrojne ponude. Sam je priznao da na njegov radni sto konstantno pristižu nove, što vjerovatno znači njegov kraj na selektorskoj poziciji.

Iako još uvijek postoji šansa da nastavi saradnju s reprezentacijom, mnogo je vjerovatnije da će nas u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo povesti neko drugo trenersko ime.

Sušić je napravio izuzetan posao. Učinio je ljude u Bosni i Hercegovini itekako ponosnim. Upisao je svoje ime i u istoriju trenerskog posla, ali je s istekom ugovora njegova priča s reprezentacijom vjerovatno gotova.

Na klupi naše reprezentacije Safet Sušić je sjedio 45 puta. Ostvario je 22 pobjede, imao je sedam neriješenih utakmica, te je doživio 16 poraza.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

realan

02.07.2014 18:47

Meni se ucinilo da su bez selektora bili i u Brazilu, kao covjek i igrac je bez premca ali kao trener na reprezentativnom nivo NE!

ODGOVORITE