Moskva će biti učesnik razgovora Kijeva i EU

Rusija je saopštila danas da je konačno dobila saglasnost Brisela i Kijeva da bude uključena u ključne razgovore o sporazumu o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije, koji treba da bude potpisan ove
sedmice.

Svijet 26.06.2014 | 21:21
Moskva će biti učesnik razgovora Kijeva i EU

Na veliku žalost Rusije, ukrajinski predsednik Petro Perošenko, kako navodi AFP, u petak treba da potpiše završne odredbe ključnog sporazuma  sa EU, koji je i izazvao krizu u Ukrajini. 

U svakom slučaju, navodi francuska agencija, Moskva se nada da će ipak moći da izrazi svoju zabrinutost zbog moguće štete svojim ekonomskim interesima kao rezultat sporazuma Kijeva i EU.

"Imamo puno pitanja da postavimo, ruska strana je izrazila svoju zabrinutost", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusija Aleksej Meškov.

"Konačan sporazum je postignut danas u trilateralnom formatu, a sastanak na nivou tehničkih eksperata je moguć bukvalno već danas ili sutra", rekao je on za rusku agenciju Itar-Tas s u Beču.

"Na zahtev EU, ministarski sastanak bi mogao da bude održan sredinom jula", dodao je Meškov.

Ministri spoljnih poslova su rekli da bi sastanak mogao biti održan 11. jula. Dok se Moskva saglasila sa pregovorima, istovremeno je istakla da "takvi sastanci treba da budu održani pre potpisivanja tako važnih dokumenata".

"Ruska i ukrajinska strana su ranije predložile trilateralni format za  konsultacije, ali je to Brisel odbacio", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Moskva je juče saopštila da i dalje veruje da planirani sporazumi između Brisela i Ukrajine, kao i sa Moldavijom i Gruzijom, "mogu da ugroze rusku ekonomiju" kao rezultat prekinutih trgovinskih i ekonomskih veza između bivših sovjetskih susednih republika.

Nezavisno od toga, Meškov je optužio SAD da traže izgovor da zavedu oštrije sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

"Sasvim je očigledno da su izvesne snage, pre svih i najviše SAD, izuzetno zainteresovane da zavedu sankcije Rusije na osnovu bilo kakvog izgovora", rekao je Meškov i dodao da pitanje sankcija prema Rusiji ni u kom slučaju ne zavisi od Moskve.

Komentari / 0

Ostavite komentar