Nezakonite kamate na kredite u švajcarcima

Osnovni sud u Banja Luci donio je prvu prvostepenu presudu za kredite koje su banke izdavale u švajcarskim francima.

Republika Srpska 26.06.2014 | 08:42
Nezakonite kamate na kredite u švajcarcima

Više od tri godine, korisnici kredita čekali su da sud presudi da su banke nezakonito podigle kamatu za čak 30 odsto.

Presuda treba da bude potvrđena na drugostepenom sudu, kako bi postala pravosnažna. Oko tri hiljade građana Republike Srpske ima kredite u "švajcarcima". Da li će banke vratiti razliku novca? Radi se o desetinama miliona maraka.

U prvoj presudi u Republici Srpskoj za sada, stoji da je banka iskoristila neukost klijenta. Ukoliko je potvrdi drugostepeni sud, banka mora da vrati razliku novca zajedno sa zeteznim kamatama.

Isto očekuje i oko tri hiljade korisnika koji su podigli oko 400 miliona maraka kredita u švajcarskim francima. Članovi Banjolučkog udruženja švajcarski franak, sada, kažu, spremaju tužbe, ukoliko ne bude dogovora s bankom.

Iz Hipo banke u Banjoj Luci nisu htjeli da komentarišu ništa do odluke drugostepenog suda, navodeći da postoji presuda u Mostaru u njihovu korist, te da se ishod ove odluke još ne može znati.

Prve pravosnažne presude protiv banaka već postoje u Hrvatskoj i Srbiji, gdje je nakon dvadesetak prvostepenih presuda, nedavno jedna potvrđena na drugostepenom sudu.

Advokat korisnika kredita vjeruje da će odluka suda biti potvrđena, jer su slične presude po osnovu libora već pravosnažne i banke isplaćuju novac. Međutim, većina klijenata bila bi zadovoljna i time da banka jednostavno vrati kamatne stope na prvobitnu vrijednost.

Pravna borba korisnika kredita u švajcarskim francima tek predstoji, jer se čeka i drugostpena presuda.

Komentari / 0

Ostavite komentar