Služen parastos poginulim borcima

U manastiru Svetog proroka Ilije na Dugoj njivi kod Modriče danas je služen parastos za 413 poginulih boraca u proboju koridora kroz Posavinu 1992. godine, poznatog kao "Koridor života".

Republika Srpska 22.06.2014 | 14:37
Služen parastos poginulim borcima

Parastosu su prisustvovali predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno–otadžbinskog rata, Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske, Oružanih snaga BiH.

Nakon služenja parastosa, na spomen-obilježju poginulim borcima položeni su vijenci.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srdpske Petar Đokić, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Na spomen-obilježje vijence su položili i delegacije Ambasade Rusije u BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno–otadžbinskog rata, generala Republike Srpske, Unije studenata Republike Srpske, opštine Modriča i grada Doboja, Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

Prije parastosa, služena je sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio episkop zvorničko–tuzlanski Hrizostom.

Vladika Hrizostom je istakao da se srpski narod sa ponosom sjeća svojih heroja iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima čitave Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike
Srpske Krajine.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i osiguranja koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Cilj ove operacije bio je uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Republike Srpske - Semberijom i Srbijom, koja je prekinuta nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 31. maja 1992. godine zauzeli Modriču.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BN Četnik

22.06.2014 14:37

E rane moje boraca na silu su hapseni bili I ukljucivani u prve linije ti si ljudi dali zivote...

ODGOVORITE