Na današnji dan: Što mečevi 3. kola istovremeno?

Ovaj dan se u istoriji svetskih prvenstava pamti po tome što se baš 21. juna desio takav rasplet u grupi zbog kog je FIFA po hitnom postupku uvela da se ubuduće mečevi poslednjeg kola igraju u isto vreme.

Fudbal 21.06.2014 | 17:16
Na današnji dan: Što mečevi 3. kola istovremeno?

Te 1978, na isti dan na koji su osam godina ranije proslavili treću titulu svetskih prvaka, Brazilci su sa nestrpljenjem očekivali rasplet u drugoj fazi takmičenja održanog u Argentini. U to vreme, posle preminarnih borbi po grupama, pravila takmičenja su predviđala da se formiraju dve nove sa po četiri tima - a samo su pobednici te dve grupe imali razlog za radost jer je plasman na vrh tabele označavao plasman u veliko finale.

Najveći južnoamerički rivali, Brazil i Argentina, našli su se u istoj "polufinalnoj" grupi. Posle pobede nad Peruom od 3:0 Brazil je privremeno bio na vrhu tabele, jer je Argentina savladala Poljake sa 2:0. Njihov međusobni duel završen je bez pogodaka, pa je dan odluke bio 21. jun kada su na programu bili mečevi trećeg, poslednjeg kola. Ne u isto vreme.

Brazilci su savladali Poljsku sa 3:1 u meču koji je počeo u 16.45 po lokalnom vremenu, a odluku o finalisti donosio je meč domaćina Mondijala i Perua koji je zakazan za 19.15. Argentincima je bila potrebna pobeda od četiri gola razlike, a Perunace su savladali sa ubedljivih 6:0 što je izazvalo buru nezadovoljstva u brazilskom taboru.

Optužena je čak i država Argentina da je poslala finansijsku i pomoć u žitu Peruancima, optužen je za nameštanje i peruanski golman Ramon Kiroga, koji je rođen u Argentini, ali ništa od toga na kraju nije bilo dokazano.

FIFA je zbog velike prašine koja se ovim povodom digla odlučila da ubuduće promeni sistem takmičenja, pa se mečevi poslednjeg kola u svakoj od grupa od tada igraju u isto vreme.

Argentina je zahvaljujući "očekivanoj" kanonadi protiv Perua stigla do finala u kome je nakon produžetaka savladala Holandiju sa 3:1, a Brazil je osvojio treće mesto pobedom nad Italijom od 2:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar