Smanjeni troškovi bolovanja

U Republici Srpskoj je za četiri mjeseca ove godine na bolovanju bilo mjesečno u prosjeku oko 9.000 radnika, a trošak Fonda za zdravstveno osiguranje /FZO/ Srpske za ove namjene iznosi je oko 2,5 miliona KM i manji je za 15,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

 

Republika Srpska 19.06.2014 | 09:31
Smanjeni troškovi bolovanja

Kako je Srni rečeno u Fondu, do 30 dana na bolovanju se nalazilo u prosjeku mjesečno oko 5.900 radnika, a više od 30 dana oko 3.200 radnika.

Uočen je pad troška Fonda za bolovanja u ovoj i prošloj godini, prvenstveno zato što se smanjuje broj radnika na bolovanju, ali i dužina trajanja bolovanja.

Podaci Fonda pokazuju da su u ovoj godini u prosjeku dva radnika dnevno od 100 zaposlenih odsustvovala s posla zbog bolovanja, a broj izgubljenih radnih dana po zaposlenom zbog bolovanja je sedam radnih dana.

Bolovanje do 30 dana odobravaju porodični ljekari, a duže od 30 dana posebne komisije koje imenuju FZO i Zavod za medicinu rada i sporta.

Za bolovanja do 30 dana platu obezbjeđuje poslodavac, a za bolovanja duža od 30 dana Fond.

U regionu dominira praksa da poslodavac obezbjeđuje platu do 40 dana bolovanja, pa se može reći da su poslodavci u Republici Srpskoj u ovom smislu manje opterećeni nego u drugim zemljama.

Najčešći razlozi zbog kojih se radnicima odobravaju bolovanja su povrede, bolesti mišićno-koštanog sistema i maligne bolesti koji u ukupnoj strukturi bolovanja učestvuju sa oko 50 odsto.

Česti uzroci za bolovanja su i bolesti krvotoka i duševni poremećaji, čuvanje trudnoće i drugo.

Komentari / 0

Ostavite komentar