SP: Sjajan meč, Ameri dobili Ganu

Reprezentacija SAD savladala je Ganu sa 2:1 u Natalu, u poslednjem meču petog dana Svetskog prvenstva.

Fudbal 18.06.2014 | 14:01
SP: Sjajan meč, Ameri dobili Ganu

U sjajnom duelu dva ofanzivna tima SAD je poveo već u 29. sekundi golom Klinta Dempsija, nakon čega je usledila velika bora do poluvremena.

U drugom delu Gana je apsolutno dominirala, imala desetak šuteva, naspram jednog SAD, da bi tek u 82. minutu konačno dala gol, Andre Aju je izjednačio. Međutim, samo četiri minute kasnije rezervista Džon Bruks glavom posle kornera donosi pobedu SAD-u.

SAD je ostvario osmu pobedu na Mundijalima, Dempsi postigao peti najbrži gol u istoriji SP, a Džon Bruks postao prvi štoper koji je dao gol za Amerikance od 1990. godine.

U sledećem kolu SAD igra protiv Portugala, duel koji bi mogao da odluči ko će u osminu finala, dok Gana spas traži protiv silne Nemačke.

U prvom meču ove grupe Nemačka je deklasirala Portugal, pa je SAD ovom pobedom napravio veliki korak ka osmini finala.

Prvo poluvreme obeležila je inicijativa Gane, a konkretniji napadi SAD. Amerikanci su poveli već u 29. sekundi, što je peti nabkrži gol na Svetskim prvenstvima.

Nakon auta na desnoj strani, usledila je brza razmena pasova Dempsija, Bizlija i Džonsa koji loptu vraća Dempsiju, ovaj vara Bojea i preciznim šutom po zemlji šalje je pored golmana uz desnu stativu.

U narednih 15 minuta Gana je kontrolisala ritam meča, kružila oko kaznenog prostora rivala, ali su štoper SAD sjajno čistili centaršute ka usamljenom Đanu.

SAD je pretio iz kontranapada i iz jednog takvog u 19. minutu umalo duplirao vođstvo. Posle akcije po desnoj strani Bedoja je pronašao u kaznenom prostoru Altidora, ali mu je lopta išla malo iza leđa pa su igrači Gane stigli da ga izblokiraju. Samo dva minuta kasnije Altidor se povredio, stradala je zadnja loža, pa je morao da napusti igru.

Amerikanci su se sjajno branili, disciplinovanom igrom u poslednjoj liniji lako prekidali sve napade rivala, dok je Bredli perfektnom pas igrom pokretao brze i opasne napade.

Gana je konačno konkretno zapretila oko 30. minuta, oba puta šutevima sa ivice šesaesterca. Prvo je Acu gađao pored gola, da bi potom Đan zaposlio Hauarda.

U finišu poluvremena Johanson je slabijim skokom propustio da realizuje novi dobar napad SAD po desnoj strani, dok je s druge strane Acu očajno reagovao nakon centaršuta Ajua.

Potpuno drugačija raspodela snaga vladala je u drugom poluvremenu. Gana je od prvog minuta uspostavila kontrolu nad igrom i potpuno dominirala.

SAD više nije uspevao da ugrozi rivala ni brzim polukontrama iz zadnje linije, pa je polovinom drugog dela odnos šuteva ka golu bio 7-1 u korist Gane.

Gana je konstantno pretila golu Hauarda, sa svih strana. Pokušavali su Muntari, Acu, Aju, Đan, ali je skoro svaki šut završavao pored gola, neki za malo.

Desetak minuta pre kraja SAD se konačno oslobodio pritiska, ali to je konačno donelo gol Gani.

"Crne zvezde" su sjajno kombinovale po levoj strain, Đan je dobio loptu u kaznenom prostoru i odigrao fantastično petom nazad do Ajua koji je preciznim šutem uz levu stativu doneo izjednačenje.

Gana je odmah zapretila još jednom, ali SAD raščiščava nakon cetaršuta Ajua, i u sledećem napadu dobija korner. Tu mu rezervisti donose gol za pobedu.

Loptu je ubacio Zusi, a sjajno skočio i udarcem od zemlju Bruks pogodio mrežu. On je prvi štoper koji je dao gol za SAD na Mundijalu od 1990. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar