SP: Kostarikanci šokirali Uruse!

Fudbaleri Kostarike napravili su prvo iznenađenje na Mundijalu, savladali su Urugvaj 3:1 posle velikog preokreta.

Fudbal 15.06.2014 | 14:29
SP: Kostarikanci šokirali Uruse!

Urusi su očajno odigrali u Fortalezi, ali su ipak prvi stigli do gola, u 24. minutu Edinson Kavani je realizovao penal koji je iznudio Dijego Godin.

To je bilo sve što su Urusi uradili na stadionu Kastelao, jer je Kostarika u nastavku meča održala fudbalsku lekciju rivalu te golovima Kembela, Duartea (iz ofsajda) i Urenje ostvarila veliku pobedu.

Ovo je prva pobeda Kostarike na Mundijalima posle 12 godina, a treći uzastopni poraz Urugvaja koji je bio četvrti pre četiri godine u Južnoj Africi.

Ovaj meč je pokazao da je Urugvaj prosečan tim bez Luisa Suaresa u ekipi, pa je Oskar Tabares očigledno napravio katastrofalnu grešku što je odlučio da ga odmara za duele sa Engleskom i Italijom.

S druge strane, briljirao je Džoel Kembel koji je golom, asistencijom, skoro besprekornim dodavanjima i nekoliko oduzetim loptama bio igrač meča.

Meč u Fortalezi je počeo slabom igrom dva tima, bez konkretnih akcija, da bi u 21. minutu iskusni defanzivac Kostarike Dijas naravio veliku grešku i zagrčio Dijega Godina u kaznenom prostoru, pa je Urugvaj dobio penal.

Edinson Kavani nije propustio ovu šansu, preciznim i snažnim udarcem je lako savladao Navasa, iako je golman Kostarike pročitao njegovu nameru.

U nastavku poluvremena Kostarika je imala nešto vise od igre, ali osim nekoliko pokušaja sa distance, uključujući i dobar pokušaj Kembela, nije ozbiljnije ugrozila Musleru.

U drugom poluvremenu Kostarikanci su nastavili da 'ginu' na terenu, konstantno su pretili golu Urugvaja i onda u tri minuta stigli do preokreta.

Prvo je u 54. mladi Džoel Kembel iskoristio sjajan centaršut sa desne strane i neopreznost štopera Urugvaja, pa je rutinski sa desetak metara savladao Musleru.

Samo tri minute kasnije Kostarika postiže novi gol za 2:1. Bolanjos je ubacio iz slobodnog udarca, sudije iz Nemačke nisu videle da je Duarte bio u ofsajdu, a ovaj glavom pogodio dalji ugao.

Usledio je žestog pritisak Urusa, tri kornera u nizu, nekoliko teških minuta za Kostariku i pokušaja Kavanija, ali Navas nije ozbiljnije ugrožen.

A onda, šest minuta pre kraja Kostarika rešava meč. Markos Urenja, napadač Krasnodara, koji je minut ranije zamenio Ruisa, koristi sjajan pas Kembela i iz prvog kontakta s loptom postiže gol za 3:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar