Poslanici ponovo o poplavama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas Izjašnjenje Savjeta ministara BiH povodom prijedloga zaključaka iznesenih na prošloj sjednici Doma u raspravi o Informaciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Bosna i Hercegovina 12.06.2014 | 07:58
Poslanici ponovo o poplavama

Predstavnički dom je na prošloj sjednici zadužio Savjet ministara BiH da do naredne sjednice doma analizira sve prijedloge zaključaka koje su poslanici iznijeli u okviru rasprave o posljedicama poplava i klizišta u BiH i da dostavi mišljenje o mogućnosti realizacije svakog od njih pojedinačno.

Poslanici su u okviru devetočasovne diskusije dostavili oko 45 prijedloga zaključaka.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Dom naroda, a koji se tiče provođenja odluke Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru.

Ustavnopravna komisija ovog doma nije utvrdila da je ovaj zakonski prijedlog usklađen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i nije prihvatila njegove principe.

U Prijedlogu zakona, koji je usvojen u Domu naroda 29. aprila, precizirano je da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću.

Ustavnopravna komisija je identičan stav imala i o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, čiji je predlagač poslanik HDZ-a BiH Mato Franjičević.

Prema ovom zakonu, pripadnici pravoslavne, islamske, katoličke i jevrejske vjeroispovijesti, kao i pripadnici ostalih vjera u BiH, imali bi pravo na pet plaćenih neradnih dana u godini za obilježavanje vjerskih praznika.

Pred poslanicima će se naći Godišnji izvještaj i finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2013. godinu.

Centralna banka BiH je prošle godine zabilježila pozitivan finansijski rezultat izražen kroz neto dobit veću od 30 miliona KM od čega će 60 odsto ili više od 18 miliona KM biti uplaćeno na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na dnevnom redu su i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu, Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu i Izvještaj Regulatorne komisije za električnu energiju BiH za 2013. godinu.

Pred poslanicima će se naći Izvještaj o radu Nezavisnog odbora parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2013. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar