Lavrov: Brisel je vođen željom da kazni

Širenje NATO-a na istok Evrope je "kontraproduktivno", ocenio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i osudio "osvetoljubivost" Brisela, dan pošto je Bugarska pod pritiskom EU obustavila izgradnju gasovoda Južni tok.

Svijet 10.06.2014 | 07:04
Lavrov: Brisel je vođen željom da kazni

"Veštački pokušaj NATO-a da nastavi svoje širenje ka istoku, kao i da nastavi ojačavanje vojnih infrastruktura u blizini granica, uključujući i one s Ruskom Federacijom, kontraproduktivno je", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon susreta sa svojim finskim kolegom Erkijem Tuomiojom u Turkuu.

Širenje Severoatlanske alijanse je "u suprotnosti sa obavezama država članica NATO-a preuzetim u okviru Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) i Osnivačkog akta Saveta NATO-Rusija", dodao je ruski ministar.

Posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, NATO je ojačao svoje vojne efektive nedaleko od granice baltičkih zemalja i Rusije.

Lavrov je kritikovao i obustavljanje izgradnje gasovoda Južni tok koje je u nedelju objavila Bugarska, što je, prema njemu, učinjeno pod uticajem zemalja koje žele da miniraju "dijalog o energetici između Rusije i EU".

"Nedavno smo u Briselu čuli da će pregovori o Južnom toku biti zamrznuti sve dok Rusija ne prizna vlasti u Kijevu. Mislite li da je to konstruktivno", upitao je šef ruske diplomatije.

"Brisel je vođen željom da kazni, da se osveti, a ne prirodnom željom da kroz centralne organe EU garantuje ekonomske i druge legitimne i prirodne interese svojih država članica", dodao je Lavrov.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

americki projekat

10.06.2014 05:44

Glup potez Evrope, jer cio ukrajinski rat je americki projekat da se ruski gas za Evropu obustavi jer se ekonomski Rusija treba drzati u izolaciji samo to ce glupa Evropa sama sebi uvodeci sankcije platit ekonomski ceh jer I on a je na meti Amerike kao jaka velesila koja se bila priblizila Rusiji u mnogo cemu to je konkurencija koja uz Kinu jede dolar I unistava Ameriku zato amerikanac pravi mini drzavice da bi preko njih destabilizovao Evropu. Kosovo I Bosna su guranje Turske u Evropu, itd...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka- ozrenac

10.06.2014 05:59

Kakvu vi politiku vodite, Kuba, Sirija, Irak, Afganistan,Bjelorusija, Čečenija sve zemlje koje ste uzeli su živa propast. Nama ste obećali pomoć, koja do sada nije stigla ( a neće nikada ni stići). Ništa niste bolji, sjetitete se Varšavskog pakta, ljudi su odahnuli od zabrane putovanja i ostalih gluposti. Korumpirani do dna, sve ste nam uzeli, NIS, Rafineriju Brod, i upropastili.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

10.06.2014 06:59

Nisu rusi "cvijece", amerikanci "kaktus", bitno je da postoji ravnoteza, trenutno ona postoji i to je dobro. Amerikanac bi davno bombardovao i siriju i ukrainu da nije rusije toliko jake kao 1914, napokon, nakon 100 godina.

ODGOVORITE
Name

diaspora

10.06.2014 07:07

Brisel ima sta da ponudi.Ulaganja, tehniku a na kraju oko milion balkanaca radi i zivi u EU. Sta to Rusi imaju da ponude..pa nisu u stanju cak ni kvalitetnu peglu da naprave i izvezu

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

10.06.2014 07:50

Kad ste tako pazljivi i jaki zasto ne dozvolite da izbjeglice iz kriznih podrucja dolaze i u Rusiju, Bjelorusiju itd... O ne, necete... Al zato ta vasa "trula" Evropa prima sve jer postuje konvencije o ljudskim pravima, koje ni Rusija, ni Arapske zemlje, ni Kina, ni Kuba i ine nemaju... I zasto da volim Rusiju? Jedino zbog lijepih pjesama i lijepe knjizevnosti (prije SSSR-a)... E kad budete opet takvi onda ces vas svi voljeti...

ODGOVORITE