Na provjeri diplome 100 nastavnika iz Srpske

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je provjeru više od 100 diploma za lica koje su diplomirala na privatnim univerzitetima u Brčkom, a zaposlena su kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta Momčilo Poljić.

Republika Srpska 09.06.2014 | 18:26
Na provjeri diplome 100 nastavnika iz Srpske

Poljić, koji je na konferenciju za novinare donio paket sa sumnjivim diplomama upućen i resornog ministarstva Srpske, tvrdi da je riječ o diplomama koje su njihovi vlasnicima "preko noći" stekli na Evropskom i Internacionalnom univerzitetu.

Prema njegovim riječima, zahtjev za reviziju diploma upućen je resornom odjeljenju zbog brojnih žalbi na neznanje koje su pokazali kao nastavnici.

"Ministarstvo prosvjete želi da se provjeri o kakvim je to diplomama riječ i na koji način su one stečene. Nije riječ o falsifikovanim, već o nezakonito izdatim diplomama u privatnim visokoškolskim institucijama", pojasnio je Poljić.

On je naveo da u Odjeljenju za obrazovanje ne postoje ljudski resursi za kvalitetnu provjeru diploma, te da će morati angažovati stručnjake sa strane.

"Ja sam već ranije uputio dopis Tužilaštvu i Policiji Brčko distrikta, te entitetskim ministarstvima i Tužilaštvu BiH da se uključe u rasvjetljavanje ovih slučajeva. Do sada me ni jedna od navedenih
institucija nije obavijestila da je bilo šta preduzela", rekao je Poljić.

Komentarišući pristigli paket u kome se nalazi oko 100 diploma, šef brčanskog Odjeljenja za obrazovanje tvrdi da se u Brčko distriktu odvija "kriminal sa diplomama neviđenih razmjera".

"Ove diplome su stečene za od tri do devet mjeseci školovanja, dakle, riječ je o diplomama koje nisu legitimne i koje indoktriniraju obrazovni sistem BiH i regije, jer ih ima svuda na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire", napominje Poljić.

Prema njegovim riječima, privatni univerziteti u Brčkom - Evropski i Internacionalni izdali su više od 1.000 neregularnih diploma.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Student

09.06.2014 18:38

Bravo, profesore!!!!

ODGOVORITE
Name

FPEBN

09.06.2014 18:38

Zaista steta sto covjek sam pokusava da nesto uradi,volio bih da uspije,ali....prevelike ribe su u pitanju...Daj Boze!

ODGOVORITE
Name

Ozrenjak

10.06.2014 07:43

Код Проф. Пољића сам два пута падао на испиту...човјек тражи знање и посједује знање. Поздрав професоре, срећна ти борба против вјетрењача.

ODGOVORITE
Name

Vasilij Zajcev

10.06.2014 08:28

Dok Poljić bije svoje privatne bitke zanemaruje rad u korist sredine koja ga je tu i dovela i čije interese MORA da zastupa. Na "Državni" Ekonomski fakultet u Brčkom se prošle godine upisalo samo 28 studenata!!!! Misli li neko da se na tom fakultetu nisu poklanjale diplome? Misli li neko da na tom fakultetu neće niko da studira zato što je teško??? Misli li neko da studenti iz Brčkog idu u druge gradove da studiraju na "Državnim" fakultetima samo zato što im se hoće? Poljić bi imao moju podršku da uvodi standarde, da predlaže mjere poboljšanja, stvara uslove da omladina iz Brčkog ostane u svom gradu... Ovako, promašen lik koji je bitan samo samom sebi. Poljiću, prati svjetske i evropske trendove, rukovodi se njima, ne izmišljaj toplu vodu i ne vodi nas u srednji vijek. Zamislite da ministar poljoprivrede ukine herbicide zato što su štetni za zdravlje i da čitava poljoprivreda zbog toga bilježi slabije prinose? Poljiću, dužnost i obaveza ti je da vratiš omladinu u ovaj grad, reci mi šta si uradio po tom pitanju? I da budemo jasni, u Brčkom se ni sa diplomom Harvarda ne može dobiti posao u javnim institucijama ukoliko nisi platio ili imaš dobru stranačku/rodbinsku vezu. A u inostranstvu svejedno vrednuju znanje, a ne diplomu. Prema tome, glas za znanje, bez obzira sa kog fakulteta/škole dolazi

ODGOVORITE
Name

plaćene diplome

10.06.2014 08:38

Treba nastaviti i dalje, provjeriti znanje diplomaca stečeno na Apeironu, Sinergiji, Slobomiru, Prometeju i raznim nekim privatnim 'fakultetićima'

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

10.06.2014 08:49

Po diplomama mi smo najobrazovaniji region, proporcionalno tome u diagonali je opsta kultura , Moral jos dalje. treba ukinuti sve privatne obrazovne ustanove jer su one mjesto za ljecenje kompleksa nize vrjednosti. Shodno tome treba podici Moral koji nije na zavidnom nivou, cast izuzecima, na drzavnim fakultetima.

ODGOVORITE
Name

Carojica

10.06.2014 09:00

Ma ovi su i za Šešelja genijalci. Nisu to kupljene diplome, ih gdje će biti, tolika Bosna, puna pametne djece...

ODGOVORITE