Parastos za žrtve ustaškog zločina

Kod spomen-kosturnice žrtava ustaškog zločina u Srebrenici služen je parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan pravoslavnog praznika Trojica 1943. godine u Srebrenici i treći dan Trojčindana na Zalazju.

Republika Srpska 09.06.2014 | 15:01
Parastos za žrtve ustaškog zločina

Prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih, a delegacija Boračke organizacije položila je cvijeće kod Spomen-obilježja. Parastos je služio srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović u prisustvu tridesetak potomaka stradalih i drugih Srba iz ovog mjesta.

Tačan broj nastaradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

"U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine, ubile više od 155 srpskih civila. Sa njima je ubijena i jedna jevrejska porodica kao i porodica jednog muslimana koji je bio oženjen Srpkinjom" - kaže Miloš Nikolić.

NJegov djed Jovo, sa snahom Vasilijom i jednom petočlanom jevrejskom porodicom, ubijen u kući u kojoj Miloš sada živi. Ubijena jevrejska porodica, prema Nikolićevim saznanjima, bila je u srodstvu sa književnikom Isakom Samokovlijom.

Nikolić ističe da je narednog dana u selu Zalazje ubijeno još 97 Srba, među kojima 45-oro iz porodice Rakić, 16 Maksimovića i 15 Dragičevića.

On precizira da je Francetićev legionar, ustaški satnik Josip Korelec, zbog pogibije svog brata u borbama kod Srebrenice, naredio odmazdu koju su izvršile ustaše, uz pomoć nekih domaćih pristalica.

Ubijali su sve Srbe koje su zatekli u kućama i tako su stradale cijele mnogočlane porodice Stevanović, Krstić i druge. Ubijeno je pet članova porodice pekara Ostoje Stevanovića, kao i 15 civila iz srebreničkog sela Brežani koji su se tog dana zatekli u Srebrenici.

Među ubijenima nije bio nijedan vojnik, a civili su ubijani svirepo na različite načine.

Ploče sa imenima nastradalih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u posljednjem ratu polupane i nestale.

Nikolić napominje da tačan broj i imena svih nastradalih 14. juna 1943. godine nikada neće biti tačno utvrđen, jer to nije bio interes komunističkog sistema.

Ubijeni su bili bačeni i djelimično zatrpani u jami na lokaciji kod današnje policijske stanice, odakle je prilikom izgradnje kolektora dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u ovu kosturnicu.

U Drugom svjetskom ratu nestala su sva srpska sela na širem području Sućeske, kao što su: Slatina, Lipovac, Žedanjsko, Šušnjari i još neki srpski zaseoci..A imanja su nakon rata na neobjašnjiv način zaposjeli i dobili na korištenje lokalni Muslimani.

Zna se da je nakon Drugog svjetskog rata taj ustaški oficir Korelec osuđen u Zagrebu i kažnjen na neku simboličnu zatvorsku kaznu za masakr koji je počinio.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

09.06.2014 14:54

Izgleda da su naučile ujke i njihovo cvijece da za svaki rat u tim dijelovima pobiju ljude

ODGOVORITE