Tribunal odbacio Šešeljev zahtjev za oslobađanje

Haški tribunal odbacio je danas zahtev Vojislava Šešelja da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, posle izuzeća sudije Frederika Harhofa na zahtev samog optuženog.

Srbija 06.06.2014 | 19:38
Tribunal odbacio Šešeljev zahtjev za oslobađanje

Sudska odluka donesena je većinom, uz oprečno mišljenje sudije Kofija Kumelija Afanđea, koji je ocenio da je Šešeljev slučaj "bez presedana"."Ne mogu da se složim s većinom u odluci da se suđenje nastavi, kada je dovedena u pitanje pravičnost postupka", naveo je Afanđe.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde  se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.

Završne reči održane su u martu 2012, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine.

Šešelj je, međutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu pristrasnost.

Harhof je, kako je naveo optuženi, na adrese 56 prijatelja i saradnika uputio pismo u kojem je ocenio da su oslobađajuće presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću i bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću plod politički motivisanog pritiska predsednika suda, Amerikanca Teodora Merona, na kolege.

Sud je prihvatio Šešeljev zahtev i umesto Harhofa je imenovan sudija Mandiaje Nijang.

Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 meseca zatvora.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoro

06.06.2014 17:42

Što smo digli ruke od ovog čovjeka?!

ODGOVORITE
Name

srbin

06.06.2014 19:16

Zato sto nas je poceo zanimati samo sopstveni interes,on jos uvek brani nas a mi njega odbacujemo.

ODGOVORITE
Name

Hadzo

06.06.2014 20:31

Ja mislim da ovog covjeka Hag drzi bespravno ako je ustasa Dario Kordic pusten na slobodu a onoliki zlocin naredio pa ne vidim nikakav razlog zasto Seselj nebi bio na slobodi, nema dokaza o ikakvom zlocinu toliko

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.06.2014 10:10

Zato sto bi mnogi isli pognute glave. Istina se ne može sakriti ma koliko bila cenzurisana. Hoće neki u EU pa su im preči oni koji su nas bombardovali. Teško je braniti mnogo pametnijeg od sebe.

ODGOVORITE