Josipović za stabilnost susjedstva

Za Hrvatsku je od izuzetnog interesa sigurno i stabilno susedstvo u kojem istorija više neće biti opterećenje, kaže predsednik te zemlje Ivo Josipović.

Region 06.06.2014 | 15:18
Josipović za stabilnost susjedstva

On je, u tom kontekstu, najavio integraciju dva nezavisna regionalna okupljanja u jedan, pod nazivom  Brdo-Brijuni, da bi čelnici zemalja regiona nastavili s redovnim skupovima. Kako je objasnio, jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa je stvaranje dobre klime za nastavak integracijskog procesa jugoistočne Europe.

Najavio je i da će se prvi takav sastanak održati u Dubrovniku u julu, kao i da će mu prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.On je podsetio i da je "u proteklih 25 godina hrvatska diplomatija bila jedno od važnih oružja kojima je Hrvatska ostvarila svoje strateške interese - nezavisnost, članstvo u Evropskoj uniji i NATO".

Povodom obeležavanja Dana hrvatske diplomatije, ocenio je i da je ona bila važno oruđe u ostvarenju hrvatskih strateških interesa, a da sada treba da se usmeri i na prepoznavanje partnerstva s udaljenijim zemljama i tržištima.

Sada su ciljevi spoljne politike usmereni na prepoznavanje partnerstva i izvan EU, na zemlje Azije, Amerike i Australije, gde Hrvatska može da ostvari svoje interese, posebno privredne, kao i na jačanje bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, naveo je Josipović, a prenela agencija Hina.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar