Umjetnik želi da napravi prvu kuću na Mjesecu

Švedski umjetnik Mihael Genberg pomjera granice umjetnosti i to izvan Zemlje. On prikuplja 15 miliona dolara kako bi sagradio prvu kuću, ni manje ni više nego na Mesecu.

Svijet 04.06.2014 | 09:05
Umjetnik želi da napravi prvu kuću na Mjesecu

 

Ipak, u ovoj kući, nažalost, neće moći da se živi već će ona predstavljati samo umjetnički projekat, prvi ovakve vrste, piše Gardijan.

U svemiru niko ne može da kritikuje vaša umejtnička djela, niko ne može da ih dira, čak ni da ih razgleda, osim povremenih posjeta astronauta, putem teleskopa ili možda vanzemaljaca. Ipak, njen kreator se nada da će ova kuća predstavljati simbol „dodirljivosti svemira“.

Demjan Hirst je 2002. godine poslao sliku u svemir, tačnije na Mars, ali je „Bigl 2“ koji je nosio umejtničko djelo izgubio kontakt sa Zemljom prije nego što je uopšte sletio na Crvenu planetu, prenosi RTRS.
Sada, Genberg pokušava da do oktobra 2015. godine sakupi 15 miliona dolara, kako bi prvi put na Mjesec poslao umjetničku skulpturu.

Prva kuća na Mjesecu bi trebalo da izgleda poput tipične švedske kolibe sa crvenom fasadom i bijelim ivicama.

Projekat se radi u saradnji sa američkom svemirskom kompanijom "Astrobotic", a Genberg je pokrenuo nezavisnu kampanju na internetu kako bi prikupio novac.

Trenutno je sakupio oko 2,6 miliona dolara od potrebnih 15 miliona za šta mu je ostalo još 185 dana, budući da planira da projekat pokrene u oktobru naredne godine.

Minijaturna kuća, koja je visoka 2,5, a široka tri metra, sasvim je dovoljna da ugosti jednog odraslog čovjeka. Biće napravljena od specijalnih materijala, takozvanih „svemirskih tkanina“, prevučenih preko strukture ugljenika.

Kuća će biti prikačena za svemirsku letjelicu i dostavljena na Mjesec gde će se sama izgraditi tako što će se napuniti gasom, što je proces koji traje manje od 15 minuta.

Komentari / 0

Ostavite komentar