Bijeljina: Povrće na pijaci nije poplavljeno

Načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske Uprave Bijeljina, Predrag Jović demantovao je navode koji se pojavljuju u medijima da je povrće sa bijeljinske kvantaške pijace neispravno.

Republika Srpska 26.05.2014 | 13:01
Bijeljina: Povrće na pijaci nije poplavljeno

-Povrće koje je bilo ubrano prije i na početku poplave je prodato ili propalo. Poplava traje od četvrta 15.05.2014. godine i što je bilo u vodi skuvano je od dva sunčana dana i tu više nema berbi. Biljke su jednostavno istrulile i ugusile se u vodi. Sa druge strane nije moguće brati u plastenicima koji su bili u vodi jer je blato i nije moguce prići prevoznim sredstvima - navodi Jović u saopštenju.

Na teritoriji Bijeljine nisu poplavljena sela Crnjelovo, Golo Brdo, veći dio povrtarske Obarske, Kojčinovca itd. gdje je viši teren za nekoliko metara i gdje proizvodnja nije osjetila zabarivanje, jer je nivo podzemnih voda ostao na dva i više metara dubine.

Crnjelovo je odbranjeno, a samo ono je 85% povrtarske proizvodnje Semberije.U Gornjem Crnjelovu nije bilo bara na njivama i roba je 100% ispravna.

-Danas su na teren izašli stručnjaci i pregledali prostor koji nije poplavljen, tamo je sve u najboljem redu. Nije tačno da se vrše prekomjerna prskanja, jer se kontrola bolesti u plastenicima vrši regulisanjem provjetravanja i ne mogu se razviti bolesti kojima treba više faktora da se razviju. To naši poljoprivrednici znaju već godinama. Na krastavcu i paprici nema gljivičnih oboljenja jer se one razvijaju iz ljetnih stadijuma spora i to će se javiti samo ako bude kišan kraj juna ili juli - pojašnjava Jović.

U stanovima i gradu gdje su poplavljeni podrumi i ulice domaćice treba da potope povrćeu 2-3% rastvor Asepsola na nekoliko minuta i istuširati vodom. Ističe se da je veoma važna higijena u gradovima, a nepotopljena sela su sterilna, što je provjereno sa strucnjacima u poslednja dva dana.

-Na terenu su pregled radili agronomi koje sam zadužio da izvrše pregled, Ispred Odjeljenja za privredu i poljoprivredu smo hitno angažovali Dipl. ing. poljoprivrede Stevu Mesarovića koji je sa svojim agronomima stalno na njivama, a koji su takođe bili i na odbrani nasipa. Kod nas se trenutno bere krastavac, paprika, nesto kupusnjača i salate na brdu u Obarskoj. Doktor poljoprivrednih nauka Goran Perković, čiju izjavu o kontaminiranom povrću su prenijeli mediji, izjavljuje da njegova izjava nije pravilno i u potpunosti prenijeta, te se slaže sa gore navedenim demantom - dodaje Jović.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ina

26.05.2014 10:23

Aha malo sutra nelazite narod

ODGOVORITE
Name

Maja

26.05.2014 10:47

Da li vjerovati u ovo?!

ODGOVORITE