Za spas oranica 5,5 miliona KM

Poljoprivrednici u Srpskoj počeli su sa presijavanjem pojedinih površina, a Vlada RS trebalo bi uskoro da im isplati oko 5,5 miliona KM pomoći.

Predsjednik Udruženja mljekara i poljoprivrednika RS Vladimir Usorac rekao je da ratari ne pamte težu godinu.

Republika Srpska 24.05.2014 | 12:49
Za spas oranica 5,5 miliona KM

- Poplave su uništile sve što je posijano u proljećnoj sjetvi. U pojedinim parcelama voda će se zadržati mjesec-dva tako da je pitanje hoće li se uopšte te njive ove godine moći obrađivati – rekao je Usorac i dodao da su ratari u onim područjima koja su već bila zasijana, a voda se povukla, počeli sa ponovnom sjetvom.

Usorac je naglasio da ratari zbog poplava koje su uništile veliki dio oranica treba da siju hibride sa kraćom vegetacijom.

- Distributeri sjemena zatražili su i od svojih partnera da im isporuče više sjemena sa kraćom vegetacijom – kazao je Usorac i dodao da će se ova sjemena moći nabaviti u svim poljoprivrednim prodavnicama.

Prema njegovim riječima, obećane su dodatne količine sjemena od distributera, a poljoprivrednicima će biti omogućena i zamjena kasnih hibrida ranim sjemenima sa kraćom vegetacijom. Usorac je kazao da su poplave nanijele nesagledivu štetu i donijele dodatni težak posao ratarima.

- Šteta na uništenim usjevima, poljoprivrednim objektima te izgubljenoj proizvodnji i stočnom fondu iznosi sigurno oko milijardu maraka. Pored toga, ono što su ratari sada već posijali ponovo moraju da presijavaju – rekao je Usorac.

Dodao je da će u saradnji sa nadležnim institucijama apelovati na pojedine zemlje koje imaju veliki stočni fond da doniraju više od hiljadu junica.

- Nastojaćemo da stočarima koji su izgubili krave pomoću donacija bude nadoknađen stočni fond – kazao je Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede kazali su da će pomoći ratarima te dodali da će uskoro biti isplaćeno 3,3 miliona maraka za kapitalna ulaganja te 2,1 milion za premiju za mlijeko za mart i ostatak premije za januar i februar za proizvođače koji nisu ranije regulisali u APIF-u da prilikom obnove registracije bude isti nosilac gazdinstva. Pored toga, planirano je da za ergelu „Vučijak“ u Prnjavoru bude isplaćeno 100.000 maraka.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su njive opustošene, štale i ambari prazni, a proizvodnja propala.
- Pojedini ratari već drugi put počeli su da siju površine jer je sve iz prve sjetve uništeno – kazao je Marinković i dodao da su na pojedinim područjima pšenica i ječam u potpunosti uništeni.

Komentari / 0

Ostavite komentar