Putin: Poštovaćemo rezultate izbora u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da uslovi za održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini ne ispunjavaju međunarodne standarde, ali da će Moskva poštovati volju ukrajinskog naroda.

Svijet 23.05.2014 | 20:28
Putin: Poštovaćemo rezultate izbora u Ukrajini

"Tenkovi ispaljuju vatru, novinari se hapse i drže ih tamo kao Gestapo treći dan. Da li su to odgovarajući uslovi za održavanje izbora", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je Itar-Tass.

On je kazao da situacija u Ukrajini ne ispunjava međunarodne standarde za održavanje izbora, ali i napomenuo da Ukrajince treba pustiti da ih održe.

"Mi shvatamo da ukrajinski narod želi da njegova zemlja izađe iz krize. Ophodićemo se s poštovanjem prema njihovom izboru", rekao je ruski predsjednik, kako prenosi AFP.

On je takođe rekao da bi bilo bolje da se održi referendum i usvoji novi ustav i da je prema aktuelnom ustavu Viktor Janukovič i dalje ukrajinski predsjednik.

Putin je rekao i da je kriza u Ukrajini prerasla u građanski rat punih razmjera, optuživši Vašington da je podržao svrgavanje bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

"Ukrajinska kriza se pogoršala zbog toga što je Janukovič odložio potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa Evropskom unijom. Potom je uslijedio puč koji su podržali naši američki prijatelji, a kao rezultat
nastupio je haos i građanski rat punih razmjera", izjavio je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a prenosi AFP.

On je, takođe, ustao u odbranu pripajanja ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji u martu, rekavši da je to uslijedilo nakon demokratskog glasanja za nezavisnost i spriječilo tragediju kao što je "pakao" u lučkom gradu Odesi ranije ovog meseca u kojem je poginulo na desetine promoskovskih aktivista.

"Kad je riječ o Krimu, naš stav je jasan... Oni su glasali za (otcjepljenje) - to je neosporna činjenica", rekao je Putin.

"Da se to nije dogodilo prisustvovali bismo tragediji, kao što smo vidjeli u drugim gradovima. Kao u Odesi gdje je 50 ljudi spaljeno živo. Mislim da smo učinili pravu stvar", zaključio je ruski predsjednik.

U Odesi su u masovnim sukobima 2. maja stradale desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti - "antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli
radikali Desnog centra i njihove pristalice.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije podržao prijedlog Rusije za sprovođenje istrage o događajima u Odesi, gdje je poginulo 48 osoba, a preko 200 ih je povrijeđeno, javila je nedavno ruska novinska agencija Itar Tass.

Britanska agencija Rojters je prenijela Putinovu izjavu da je želio bolje odnose sa Zapadom i da je danas žestoko kritikovao politiku SAD prema Ukrajini i globalnu ekonomiju.

On je na forumu stranih i ruskih biznismena rekao da će Rusija nastojati da privuče strane investitore i obećao reforme.

"Mi ne planiramo nikakvu samoizolaciju", rekao je Putin. "Nadamo se da će zdrava pamet dovesti do toga da će naši evropski i američki partneri raditi s Rusijom."

Što se tiče sankcija zavedenih ruskim zvaničnicima zbog ukrajinske krize, Putin je rekao da će se one kao bumerang vratiti zapadnim zemljama.

"U modernom, međusobno povezanom svijetu, ekonomske sankcije kao instrument političkog pritiska imaju bumerang efekat i na kraju će imati uticaja na poslovanje i ekonomiju zemalja koje su ih inicirale", rekao je Putin.

On je kritikovao i globalni uticaj SAD rekavši da model jednopolarnog svijeta nije uspio.

"Svako može lako to da vidi danas, čak i oni koji su nastojali da djeluju na uobičajen način, da nastave sa svojim monopolom, da diktiraju svoja pravila igre u politici, trgovini i finansijama, i da nametnu
svoje kulturne norme i norme ponašanja", rekao je Putin.

"Svet je multipolaran, narod želi da odlučuje o svojim sopstvenim sudbinama, sačuva svoj kulturni i istorijski identitet", rekao je Putin i dodao da vjeruje da je Vašington nametao sankcije protiv Rusije u
pokušaju da ostvari prednost u Evropi.

"Insistirajući na upotrebi sankcija protiv Rusije, smatram da su naši američki prijatelji možda željeli da steknu izvjesne prednosti u svojim komercijalnim i ekonomskim odnosima sa Evropom. Za sada, to nema negativan sistemski efekat po našu ekonomiju i nadam se da se to neće ni desiti", rekao je Putin.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СЕНОВИЋ

23.05.2014 17:21

Пола територије у рату , а да се поштују и одрже избори . Невероватно. Једино ову слабост Русије могу да објасним да не желе 50 милиона сиротиње на грбачи.То би им урушило привреду. Не жели их ни запад осим за базе и да их експлоатишу као робове.

ODGOVORITE