Na poplavljenim područjima nema zaraze

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima u Republici srpskoj je zadovoljavajuća i za sada nema prijava zaraznih bolesti u epidemijskom obliku, iako one pojedinačno postoje, što je uobičajeno, rekla je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Srpske Janja Bojanić.

Republika Srpska 21.05.2014 | 15:24
Na poplavljenim područjima nema zaraze

"Prvenstveno smo fokusirani na crijevne zarazne bolesti, ali ovakve elementarne nepogode nose sa sobom i oboljenja drugih sistema, koja se mogu prenijeti putem kože, sluzokože, pa i respiratornih organa", pojasnila je Bojanićeva.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci navela tri načina prenošenja zaraze u ovakvim situacijama, a to su voda, hrana i neadekvatna higijena.

"Institut svakodnevno prati kvalitet vode na području Srpske. Voda se smije koristiti samo ako je potpuno higijenski ispravna, a ako nije -moraju se koristiti alternativni izvori, flaširana voda i cisterne i u krajnjoj mjeri prokuvana voda", napomenula je Bojanićeva.

Što se tiče hrane, sve namirnice koje su došle u dodir sa vodom iz poplavnog talasa ne smiju se koristiti. Posebna pažnja u tom pogledu posvećuje se kolektivnim smještajima, koji su pod nadzorom sanitarne inspekcije."U ovom periodu veoma su važne mjere mehaničkog čišćenja, pranja
objekata, nakon čega slijedi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Proteklih dana završeno je epidemiološko izviđanje u banjalučkoj regiji i u toku je dezinfekcija", napomenula je Bojanićeva.

Institut za javno zdravstvo angažovan je na čišćenju i epidemiološkom izviđanju u Doboju, a u onim prostorima gdje je adekvatno čišćenje obavljeno počela je dezinfekcija.

Bojanićeva kaže da se planira sveobuhvatna akcija za Doboj, zahvaljujući kojoj bi do kraja sedmice ovaj grad u sanitarno-higijenskom pogledu mogao biti poprilično uslovan.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Amela Lolić rekla je da danas počinje dezinfekcija poplavljenih objekata u Šamcu i Bijeljini, uz apel građanima da čiste svoje objekte vodom i bilo kojim
deterdžentom koji im je dostupan.

Ona je savjetovala građanima da posebno paze na instalacije, da ne bi došlo do još većih posljedica, ali i da prilikom čišćenja budu oprezni i dobro zaštićeni jer u naplavnoj vodi ima i zmija.

"Izuzetno su važne mjere lične higijene, pogotovo pranje ruku, ali i čistoća posuđa koje se koristi. Na taj način možemo spriječiti pojavu zaraze i njeno prenošenje, što je u ovakvim situacijama od posebnog značaja", naglasila je Lolićeva.

Načelnik Centra za zaštitu od zračenja pri Institutu za javno zdravstvo Jelena Marinković rekla je da je provjereno stanje svih radioaktivnih izvora na području Doboja i utvrđeno da se svi nalaze na svojim lokacijama, te da nema nikakve opasnosti od radioaktivnih zračenja.

"Veoma je važno da na poplavljenim područjima nema medicinskih izvora zračenja koji mogu dovesti u opasnost stanovništvo i životnu sredinu", poručila je Marinkovićeva. 

Komentari / 0

Ostavite komentar