Poplava ostavila pustoš u Šekovićima

Iako Istočnom Sarajevu više ne prijeti opasnost od poplava proglašeno je vanredno stanje kako bi se lakše i efikasnije mogla organizovati pomoć ugroženim dijelovima Republike Srpske.

Republika Srpska 17.05.2014 | 13:28
Poplava ostavila pustoš u Šekovićima

U gradu je počelo prikupljanje neophodne pomoći,bolnica je oslobodila dio kapaciteta za prihvat 

pacijenata iz drugih opština,a gradski odbor SDS-a još sinoć je organizovao dostavu pomoću opštinama Šekovići, Bratunac i Bijeljina.

U Šekovićima Drinjača je tri dana divljala i iza sebe ostavila pustoš.Vodena stihija odnijela je četiri mosta,poplavila stotine kuća,odnijela pomoćne objekte,stoku,ljetinu. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava.
Većina stanovnika Šekovića spavala je na gornjima spratovima kuća ili tavanima. Sada bez struje i vode pokušavaju da saniraju štetu ali to na prvi pogled izlade kao uzaludan posao. U kućama je nakon povlačenja vode ostalo i do 30 cm mulja.

Stanovnicima Šekovića neophodna je i voda i hrana. Robne rezerve Republike Srpke dostavile su 10 hiljada litara vode i 800 obroka, a susjedne opštine Zvornik i Vlasenica u Šekoviće su poslale cisterne sa vodom. Pomoć je,u organizaciji gradskog odbora SDS-a,stigla i od opština
sa područja grada Istočno Sarajevo.

,,Donijeli su pet tona hrane i to će mo odmah podijeliti stanovništvu. Za nas je to ogromana finansijska i morala pomoć. Obećali su poslati i građevinske mašine da počistimo pustoš koja je ostala iza ove vodene stihije'', kaže za BN televiziju Budimir Ninić načelnik opštine Šekovići.

Šekoviće je posjetio i predsjednik SDS-a Mladen Bosić koji kaže -,,Rukovodstvo SDS-a, prije svega gradski odbor Istočno sarajevo i načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije dans su u
Bratuncu, Šekovićima i Bijeljini. Sutra će se na isti način organizovati i opštine iz Hercegovine. Nosimo pomoć u hrani, vodi, odjeći i ostalim stvarima koje su neophodne u ovom momentu.

Ovo je vrijeme kada treba pokazati solidarnost jer ako je ugrožen bilo koji dio Republike Srpke
bilo koja opština,ugrožena je cijela Srpska.Svi treba da stanemo iza ljudi koji su u stanju potrebe.''

Sela u okolini Šekovića nisu bila poplavljena,ali su zbog klizišta prekinute putne komunakice ka tim dijelovima opštine. U Šekovićima je uništena kompletna privreda i stanovnici se pitaju, kako će preživjeti nakon poplave?

Lokalna zajednica već je formirala timove za procjenu štete ali ona je već na prvi pogled ogromna.

Komentari / 0

Ostavite komentar