Prekinuta putna komunikacija Tuzla – Sarajevo

Na prijedlog Opšinskog štaba Civilne zaštite na području opštine Vogošća Edin Smajić, načelnik ove opštine proglasio stanje prirodne nesreće, zbog poplava i klizišta.

Bosna i Hercegovina 15.05.2014 | 09:15
Prekinuta putna komunikacija Tuzla – Sarajevo

Civilna zaštita, njene Službe te javne ustanove i privredni subjekti od značaja za opštinu stavljeni su u stanje pripravnosti i preduzimaju potrebne mjere vezane za ublažavanje posljedica koje nastaju usljed obilnih kišnih padavina.

Vodostaj rijeka Bosne i Ljubine te drugih vodotokova je u porastu pa je bezbjednost više desetina stambenih objekata ugrožena.

Tokom dana, iz poplavljenog stambenog objekta u naselju Gora evakuisana je jedna nepokretnu staricu. Još dvije porodice iz naselja Svrake izmještene su i smještene u alternativni smještaj.

Na terenu su i službenici Civilne zaštite opšine Živinice, vatrogasci, kao i građani koji pomažu komšijama.

Na području Đurđevika evakuisano je nekoliko porodica.

- Stanje nikad nije bilo gore. Situacija je vrlo alarmanta. Prekinuto je nekoliko putnih komunikacija, Tuzla - Sarajevo, regionalni put Lukavac-Živinice-Šekovići. Čamcima smo evakuisali nekoliko porodica u naselju Nukići, uglavnom se radi o starijim iznemoglim i bolesnim osobama. Takođe, poplavljena je veća površina obradivog zemljišta i stoka. Svi smo na terenu i borimo se koliko možemo – izjavio je Enver Aljić, šef Službe Civilne zaštite opštine Živinice.

I načelnik opštine Gradačac Edis Dervišagić u zbog poplava je proglasio stanje prirodne nepogode.

Odlukom načelnika, pojedine opštinske javne službe, ustanove i preduzeća stavljene su u pripravnost i njihov režim rada prilagođen je novonastaloj situaciji.

Kiša koja neprestano pada prouzrokovala je izlivanje nekoliko vodotokova na području opštine i u prekidu je nekoliko regionalnih puteva Gradačac-Donje Srnice-Gračanica i Gradačac-Kerep Donja Zelinja te na lokalnom putui Gradačac-Kerep-Donja Međiđa a više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vodom.

Komentari / 0

Ostavite komentar