Sud EU osudio Španiju

Vrhovni sud Evropske unije kaznio je Španiju sa 30 miliona evra, jer ta zemlja nije uspjela da povrati sredstva koja je nezakonito dodijelila kao državnu pomoć.

Svijet 13.05.2014 | 13:49
Sud EU osudio Španiju

Prema saopštenju Evropskog suda pravde, Španija nije postupila u skladu sa presudom iz 2006. godine kojom joj je naređeno da povrati državnu pomoć dodijeljenu preduzećima u sjevernoj španskoj pokrajini Baskiji, prenio je Frans pres.

U obrazloženju kazne, evropski sud navodi da je ta pomoć španske države bila "naročito štetna po konkurenciju zbog iznosa ukupne pomoći i visokog broja primalaca".

Iz tog razloga, Evropska komisija traži da se vrati paušalna suma od oko 65 miliona evra, budući da su vlasti tri španske provincije Alave, Viskaje i Gipuskoe 90-ih godina prošlog vijeka dodijelile pomoć brojnim
preduzećima, u vidu poreskih olakšica.

Komisija je 2001. godine otkrila da ta pomoć nije u skladu sa evropskim propisima o unutrašnjem tržištu, zbog čega je Španiji naređeno da okonča taj program i povrati dodijeljeni novac.

Kada je Komisija zaključila da provincije nisu u potpunosti vratile dobijena sredstva, to tijelo EU je pred Sudom pravde u Luksemburgu pokrenulo krivični postupak kojim je 2006. godine utvrđeno da Španija nije ispoštovala svoje obaveze prema Komisiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar