Radončić: Koalicija SBB i SDA nije realna

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je da ne može i ne želi da pravi koaliciju sa onima koji od BiH ili bošnjačke politike prave otomanski privjesak ili nekim ko pozdravlja "muslimansku" braću iz Egipta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 12.05.2014 | 11:31
Radončić: Koalicija SBB i SDA nije realna

Radončić je rekao da se "boji da je SDA pokazala toliku dozu ekonomske impotencije i toliko ideološke razlike u odnosu na SBB, da koalicija sa njima nije realna".

"Ne želim koaliciju sa nekim ko se službeno sreće sa /predsjednikom Irana Mahmudom/ Ahmadinedžadom, ili nekim ko je srećan što Turska ovdje organizuje kolektivno obrezivanje 150 bošnjačke djece, što nije naš običaj, jer mi to radimo u kući u vrlo intimnoj atmosferi", rekao je Radončić za "Večernji list", odgovarajući na pitanje da li vidi mogućnosti postizborne saradnje sa SDA ako bi tu stranku vodio Bakir Izetbegović.

Radončić je istakao da je još gore što u ruku toj djeci stavljaju tursku zastavu i "ovdje se razvija turski, umjesto bosanskohercegovači patriotizam".

Odgovarajući na pitanje da li će se turski premijer Redžep Tajip Erdogan ovaj put uključiti u predizbornu kampanju u BiH, Radončić je rekao da je na sastanku sa turskim ambasadorom u BiH i direktorom Odjeljenja za Balkan u turskom Ministarstvu inostranih poslova bio precizan i da se čak maliciozno našalio da ako Izetbegovića zaboli zub, u Sarajevo odmah trče ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu ili Erdogan.

"Zamolio sam ih da sa tim treba prestati i da oni više ne treba na takav neviđen diplomatski drzak način da se miješaju u unutrašnje stvari i predizborni proces u BiH", istakao je Radončić.

Govoreći o koaliciji sa SDP-om, Radončić je rekao da se SDP kao kolektiv pokazao kao stranka nesposobnosti, jer bilo koji resor ili javnu kompaniju da su preuzeli, nisu ostvarili nove vrijednosti.

Radončić je ocijenio da će i bolna tačka od koje se bježi, a to su bošnjačko-hrvatski odnosi u Federaciji BiH, biti prelomna za to hoće li BiH krenuti naprijed ili će pasti još niže.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radnik

12.05.2014 12:38

Ovaj kvazipolitičar svira kurčeve gusle.BiH treba biti otvorena za sve ljude koji žele da rade,Amerikance,Ruse,Turke,Arape ,Kineze.Čovjek koji je zapalio predsjedništvo države ,lik protiv kojeg se provodi opsežna istraga šta dalje reći za ovog tajkuna - razbojnika.

ODGOVORITE