Hrvatski obavještajci prisvojili novac doušnika

Bivši vrh Vojne obavještajne agencije danas bi trebalo da se nađe na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda kako bi se izjasnili o optužbama da su međusobno podijelili novac namijenjen za honorare obavještajnim doušnicima.

Region 12.05.2014 | 10:24
Hrvatski obavještajci prisvojili novac doušnika

Nekadašnji direktor VSOA-e Darko Grdić tereti se da je zajedno sa svojim zamjenikom Ognjenom Preostom i još trojicom radnika agencije od 2009. do 2012. otuđio najmanje pet miliona kuna.

Kako će se tokom suđenja među dokazima naći niz tajnih dokumenata vojno-obavještajne službe, tužilaštvo je i ranije zatražilo da se postupak provede u tajnosti.

O tome će na početku suđenja odlučivati vijeće kojem predsjedava sudija Renata Miličević.

Uz Grdića i Preosta optuženi su i sekretar kabineta direktora VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni podoficir u kabinetu direktora Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacionu sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić.

Pravdajući isplate troškovima doušnika Grdić, Preost i Kuljanić navodno su iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milion svaki, Ivanković oko pola miliona kuna, a Lukinić oko 200 hiljada kuna.

Do sada su odbacili sve što im se stavlja na teret optužnicom koja je podignuta krajem septembra prošle godine, a potvrđena dva mjeseca kasnije.

Suđenje je isprva trebalo početi u martu, ali je pomaknuto je do maja zbog promjene sudskog vijeća.
Istraga se, prema nezvaničnim informacijama, provodila od aprila prošle godine.

O nenamjenskom trošenju novca VSOA-e počelo se govoriti još nakon smjene na vrhu te agencije sredinom 2012. kada je novo vođstvo podnijelo prijave nadležnim državnim institucijama. Tada se posumnjalo da nije riječ o neracionalnom trošenju, već o izvlačenju novca.

Komentari / 0

Ostavite komentar