UN: Otvoriti istragu o nestanku Srba na Kosmetu

Svetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu ponovo je, u tri odvojena mišljenja, od Unmika zatražila da javno prizna odgovrnost za svoj propust da sprovede efikasnu istragu, i da se javno izvini i za našenju patnju i duševni bol porodicama nestalih.

Srbija 09.05.2014 | 11:39
UN: Otvoriti istragu o nestanku Srba na Kosmetu

Komisija od Euleksa traži da razmotri ponovno otvaranje i nastavak krivične istrage, pišu frankfurtske „Vesti“, dodajući da je reč o slučajevima nestanka kosovskih Srba, o kojima je po prijavi rodbine, Komisija nakon višegodišnjih istraga nedavno donela zaključak.

Jedan od njih je slučaj nestanka mladića, čija sudbina ni pored nekoliko svedoka do danas nije poznata. Mladi Slobodan Pejčinović živeo je u Ðurakovcu. Krajem marta 1999., trojica komšija A. B, B. H. i B. K. pozvali su ga da krenu u Crnu Goru da bi pronašli posao i pobegli od rata. Iako su i otac Milorad i majka Desanka bili protiv, Slobodan je 26. marta sa komšijama krenuo na put. Zaustavili su ih naoružani pripadnici OVK u klisuri Rugova, blizu Peći. Kada su saznali da je Srbin, izdvojili su ga od ostale trojice. Od tada se ne zna gde se nalazi.

Milorad i njegova supruga Desanka smaraju da su ga komšije prevarile i namerno "predali" pripadnicima OVK. Otac je obavestio Svetodavnu komisiju za ljudska prava UN na Kosovu da je njegovoj supruzi rečeno ime pripadnika OVK koji im je ubio sina. Dodao je i da su su od komšija čuli da je ujak A. B, posavetovao druge "da sklone svoju decu", jer će ih neko "pokupiti".

Desanka je 15. jula 1999. godine prijavila otmicu i nestanak sina italijanskom Kfor-u u njihovom kampu u selu Goraždevac, zatim Unmika i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta. Potom i Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, a marta 2006. godine, krivičnu prijavu u vezi s otmicom Slobodana Pejčinovića podnela je protiv trojice njegovih "saputnika" na putu za Rožaje i srpskom Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, zatim i Euleksu.

Sva trojica Albanaca koji su bili sa Slobodanom pre njegovog nestanka pozvani su na ispitivanje i navodno oslobođeni svih optužbi. Jedan od njih - B. H. je posvedočio da su ih kobnog dana nakon pet ili šest sati hoda u Rugovskoj klisuri zaustavili naoružani pripadnici OVK i u malom ambaru u planinama posebno saslušavali. Potom su sva četvorica odvedena u drugu kuću do koje su hodali još šest do sedam sati, gde su ponovo saslušani i tučeni. Ujutru su njih trojicu odveli u "skladište" udaljeno još sat vremena hoda, ali su članovi OVK su zadržali Slobodana Pejčinovića, podsećaju „Vesti“.

Uprkos svim naporima roditelja, nijedan nadležni organ nije pružio nikakav odgovor, iako su "obećali da će veoma vredno raditi na rešavanju slučaja". Ocu Miloradu koji se posle svega vratio i sam živi u Ðurakovcu nije velika uteha mišljenje da je Unmik nije sproveo adekvatnu istragu.

Svetodanvna komsija za ljudska prava UN na Kosovu zatražila je javno priznanje odgovornosti Unmika za propust u efikasnom sprovođenju istrage i u slučaju nestanka Stanka Milenkovića iz sela Sevce u opštini Štrpce.

On je bio graničar u Vojsci Jugoslavije stacioniran u Ðakovici od početka decembra 1998. godine. Otac Milko sa njim je poslednji put razgovarao 13. aprila 1999. godine. Uprkos raspitivanjima kod oružanih snaga Jugoslavije, a kasnije i Srbije nikada više nije video, niti se čuo sa svojim sinom.

„Nema pravde da se ne sazna ko je ubio mog sina. Interesantna stvar da nijedan slučaj nisu procesuirali, a na celom Kosovu nema jasnijeg slučaja od ovog. Tri živa svedoka koja su bila sa njim i nema osumnjičenih, nema istrage. Kako je to moguće? Obraćali smo se svima, na kraju su nas u Euleksu uputili na odeljenje za ratne zločine u pećkom MUP-u, gde su nas šetali od kancelarije do kancelarije. I vrlo je očigledno da nisu želeli da nam pomognu i da oni tamo ništa ne rade. Štite ubice. I vrapci na grani znaju ko je ubio mog sina“, kaže za "Vesti" Milorad Pejčinović.

U jednom od dokumenta do kojih je porodica Milenković došla navedno je da je njihov sin Stanko bio na odsluženju obaveznog vojnog roka od decembra 1998. godine i da je nestao tokom povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, na putu Ðakovica - Brezovica.

U svim ovim slučajevima konstatuje se kršenje proceduralne i materijalne obaveze shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Osim preporuke Unmiku da javno prizna odgovornost za neefikasne istrage, za patnju i duševni bol i javno se izvini žaliocima i njihovim porodicama, kao i da Euleksu razmotri nastavak krivičnih istraga, Savetodavna komisija za ljudska prava UN na KiM predlaže i da se preduzmu odgovarajući koraci za ispalatu odgovarajuće nadokadne žaliocu za pretpljenu moralnu štetu, ističu „Vesti“.

Takođe, i da se preduzmu koraci za uspostavljanje programa reparacije, i koraci u UN kao garanicija da se ista sitacija neće ponoviti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

10.05.2014 00:15

Kakva farsa, uništili su sve dokaze pa sada nešto pametuju. Ko zna možda su i oni bili saučesnici. Dokle nam je suđeno da nam ovo rade?! Iztrjebiše se nas i neki "naši" sve zavlače pod tepih sa odgovorom da će jednom uključiti usisvač.

ODGOVORITE