Rusija demonstrirala vojnu moć

Na Crvenom trgu u Moskvi paradom u kojoj je učestvovalo 11.000 vojnika, 151 jedinica savremenog naoružanja i vojne tehnike obilježeno je 69 godina od pobjede nad fašizmom.

Svijet 09.05.2014 | 10:58
Rusija demonstrirala vojnu moć

Vojnoj paradi, kojom je komandovao glavni komandant Kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov, prisustvovao je predsjednik Rusije Vladimir Putin i
premijer Dmitrij Medvedev.

Putin je u obraćanju tokom vojne parade, kojoj su, između ostalih prisustvovali i veterani Drugog svjetskog rata, naglasio značaj patriotizma i zaštite državnih interesa.

"Dan pobjede - 9. maj praznik je kada se slavi trijumf snage patriotizma, kada na poseban način osjećamo šta znači biti lojalan državi, i koliko je važno da branimo svoje interese", istakao je Putin.

Putin i Medvedev bi, kako navode ruski mediji, trebalo da nakon parade u Moskvi posjete Sevastopolj i prisustvuju paradi na Krimu, a zatim bi trebalo da otputuju u Simferopolj.

Iznad Crvenog trga preletjelo je 69 aviona i helikoptera povodom obilježavanja 69 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu.

U paradi je učestvovalo 149 vojnih vozila, uključujući protivavionske raketne sisteme, oklopna borbena vozila, antitenkovske raketne sisteme i usavršene artiljerijske topove, što je najveći broj od pada SSSR 1991. godine.

Čast da ove godine ponese istorijsku Zastavu pobjede, koju su sovjetski vojnici istakli u Berlinu u maju 1945. godine, ima Preobraženjski puk.

Novost na paradi je učešće specijalnih jedinica naoružanih snajperskim puškama "vintorez" sa prigušivačem i mitraljezima "val".

Prva vojna parada povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po nalogu tadašnjeg sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina.

Rusija je samo u Drugom svjetskom ratu izgubila 20 miliona ljudi, više nego sve članice tadašnje antihitlerovske koalicije zajedno.

Komentari / 0

Ostavite komentar