Poziv Komšiću da spriječi diskriminaciju srpskih penzionera

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić pozvao je danas hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da eliminiše nacionalnu diskriminaciju 38.000 srpskih penzionera čija se ljudska prava krše u Federaciji BiH /FBiH/.

Republika Srpska 06.05.2014 | 18:10
Poziv Komšiću da spriječi diskriminaciju srpskih penzionera

 
"U proteklih 10 godina umrlo ih je 18.000. Da li čekate još 10 godina da i ovih preostalih 20.000 umre, a da nikada ne nastave ostvarivati svoje pravo koje su stekli prije 20 i 30 godina na teritoriji današnje FBiH", navodi Milić u otvorenom pismu Komšiću povodom najavljene apelacije Ustavnom sudu BiH na odluku Vlade Republike Srpske o provjeri podataka o prebivalištu.

Ocjenjujući Komšićev potez kao jednostran, Milić ga podsjeća da je kao član Predsjedništva položio zakletvu da će štititi i zastupati interese svih građana BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

"Za Komšića se krše ljudska prava samo zbog toga što se u Republici Srpskoj traži provjera istinitosti i tačnosti podataka od građana za koje je očigledno da zloupotrebljavaju prijavu prebivališta, i to fiktivno, u samo određeno vrijeme, po pravilu u vrijeme održavanja izbora", navodi Milić.

On upozorava da te manipulacije odgovaraju određenim političkim strukturama, da bi stvorili lažnu sliku o svojoj političkoj zastupljenosti u određenim opštinama i obezbijedili određen broj glasova i eventualno osvojili koji mandat.

"Neka Komšić navede bilo koju zemlju u svijetu gdje je to moguće učiniti, i tako, samo na par dana, ostvariti određeni lični interes, a potom se odmah odjaviti i vratiti na staru adresu stanovanja. Nigdje to
nije bilo moguće izuzev u BiH, ali sada ne može ni u njoj, barem ne u Republici Srpskoj zahvaljujući Odluci Vlade. To gospodinu Komšiću očito ne odgovara. Zašto?", pita Milić u otvorenom pismu.

On osuđuje Komšićevu tobožnju brigu za zaštitu ljudskih prava u ovom slučaju, naspram ignorisanja ljudskih prava 38.000 penzionera koji su, kako navodi, u najgorem mogućem obliku diskriminisani u federalnom penzijskom zakonu kroz odredbu o pravu na penziju samo povratnicima iz Republike Srpske u FBiH, ali ne i ostalim penzionerima koji su svoje pravo stekli na prostoru današnje FBiH.

"To su građani koji su 1992. godine bili penzioneri, nesposobni za vojsku, bolesni, stari, većina nemoćni, ali su da bi spasili živu glavu morali privremeno napustiti FBiH. Danas se ne mogu vratiti, jer im je imovina porušena, spaljena, uništena, a penziju im nisu date, iako su je pošteno ostvarili prije aprila 1992. godine", podsjeća Milić.

On upozorava da se čak i povratnicima ovo pravo daje pod gotovo nemogućim uslovima i sa nevjerovatno komplikovanom procedurom i dokumentacijom, uz ocjenu da je riječ o diskriminaciji koja nije zabilježena ni u jednoj zemlji na svijetu, izuzev u BiH.

Milić kaže da to nije proizvoljna ocjena, nego činjenica koju je u više slučajeva potvrdio i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u slučajevima "Karanović protiv BiH", od 2007. godine, i "Šekerović i Pašalić protiv BiH", od 2012. godine.

Prema njegovim riječima, isto je već nekoliko puta utvrdio i Komitet za nadzor nad provođenjem odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali i Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope, od februara 2014. godine, koja je takvu praksu označila kao diskriminaciju na nacionalnoj osnovi.

U otvorenom pismu Milić ukazuje da je za sve druge očigledna ova diskriminacija, ali ne za Komšića i za vlasti u FBiH.

"Nažalost, za vas jeste diskriminacija sprečavanje zloupotreba i manipulacija po pitanju prijave prebivališta, iako ova odluka Vlade Republike Srpske važi za sve građane, bez obzira na nacionalnost, vjeru, rasu, pol i bez obzira da li je neko povratnik ili ne. Ista je za sve, za razliku od federalnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", zaključuje direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić u otvorenom pismu članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

baja

06.05.2014 16:13

Hajde uvlacite se jos u unitarnju BIH, eto sta vas ceka !

ODGOVORITE