Blagi oporavak ekonomije

U Federaciji BiH, prema pokazateljima, osjeti se blagi oporavak ekonomije i ne radi se ni o kakvom blagostanju, ali ni o katastrofalnom stanju, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Bosna i Hercegovina 05.05.2014 | 20:11
Blagi oporavak ekonomije

Obraćajući se na sesiji o temi "Prava radnika tada, a gdje smo sada", koju je organizovao Forum sindikalnih aktivista SDP-a BiH u Sarajevu, Nikšić je rekao da je što se tiče smanjenja javne potrošnje, aktuelna Vlada prva "probila led" u mnogim stvarima, prenijeli su federalni mediji.

"Odlučeno je o smanjenju plata u javnom sektoru uključujući tu izabrane zvaničnike, na šta se godišnje štedi 9,2 miliona KM. Ovo je prva Vlada koja je odlučila o smanjenju naknada za odvojeni život,
smanjivanju dnevnica za službeni put, gdje su uštede milion KM, a 22,7 miliona KM na osnovu smanjenja materijalnih troškova federalnih organa uprave, kao što su troškovi za telefone, komunalije, materijal, gorivo i ostalo", naveo je Nikšić.

Prema njegovim riječima, po tim osnovama je Vlada u tri godine postigla uštede u javnoj potrošnji od oko 100 miliona KM.

Navodeći da takvu politiku treba nastaviti, u čemu očekuje i podršku sindikata, premijer FBiH je naglasio da je protiv stvaranja slike "svi su isti" – i onih koji su ranije, zakonima stvarali privilegije
funkcionerima i onih koji te privilegije nastoje smanjiti.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući navedenim uštedama, vraćen je značajan dio naslijeđenog duga, potpuno je izmireno 55 miliona KM duga neratnim invalidima, 47,1 milion KM prema demobilisanim borcima, kao i 36 miliona KM za Zavod zdravstvenog osiguranja.

"U 2013. godini izmireno je svih 15 miliona KM, planiranih za dug po osnovu tužbi zaposlenika zbog razlike isplaćenih plata, toplog obroka i regresa u 2009. i 2010. godini. U 2014. godini je nastavljeno izmirenje duga za Fond penziono-invalidskog osiguranja po 18 miliona godišnje",
naveo je Nikšić.

Komentari / 0

Ostavite komentar