Vučić: Srbija ne obećava nemoguće

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio je visokom evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu plan Srbije za napredovanje ka EU, te dodao da je molio da Srbija sačuva svoj stav da ne uvodi sankcije
Rusiji, zbog ukrajinske krize.

Srbija 05.05.2014 | 17:35
Vučić: Srbija ne obećava nemoguće

"Ja sam ponovio stav Srbije da podržava teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, i Ukrajine, ali da iz mnogo razloga, istorijskih, tradicionalnih i drugih, ako hoćete, molio sam da Srbija sačuva svoj
nešto drugačiji stav u odnosu na druge zemlje i ne uvodi sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fileom istakao da su razgovori sa Fileom bili teški, jer se razgovaralo o brojnim teškim zadacima koji su pred Srbijom, te dodao da je File na veoma korektan način iznosio stavove EU.

Vučić je rekao da Fileu duguje zahvalnost za poštovanje Srbije, njenih stavova i suvereniteta i što je umio da trpi možda ono što mu se nije dopalo, a što je čuo na sastanku.

Vučić  je rekao da je iznio Fileu plan Srbije da posao u vezi sa evropskim integracijama završi u najkraćem mogućem roku, a sve ostalo će zavisiti od država članica.

"Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili", rekao je Vučić.

On je najavio u naredna dva mjeseca, prije kraja juna,  veliki skup u Beogradu, značajan i za cijeli region, te poručio da će Srbija važnim  ekonomskim zakonima i reformama popraviti biznis ambijent, kako bi više i domaćih i stranih investitora ulagalo u Srbiju.

"Očekujem da se Srbija predstavi celom svetu kao zemlja pred kojom su budućnost i veliki uspesi", naglasio  je Vučić.

Vučić je rekao da je izuzetno važno da što hitnije budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se odnose na vladavinu prava i slobode i borbu protiv korupcije, jer su ona važna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava.

File je izjavio  da je u razgovoru sa Vučićem pomenuta i Ukrajina, te da je on ponovio da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje.

On je naveo da će sam proces odnosa Beograda i Prištine biti uslovljen fenomenom pomirenja, a u nastavku razgovora dvije strane treba da rješavaju pitanja od zajedničkog interesa.

File je rekao da sa Vučićem dijeli isti cilj, odnosno da se omogući građanima Srbije da osjete korist i prednosti procesa pridruživanja Evropi već sada, tokom njegovog trajanja, a ne tek na kraju tog procesa.

On očekuje  da će do kraja grčkog predsjedavanja, do kraja juna, Srbija izraditi akcioni plan za poglavlja 23 i 24, kao i da će do tada biti okončan skrining čak 18 poglavlja, a da će 2015. godine biti otvoreni pregovori o poglavljima 23 i 24.

Prema njegovim riječima, uslađivanje zakona Srbije sa pravnim tekovinama EU je važno, ali je bitan kvalitet i mora se uzeti u obzir stanje  u Srbiji.

File je rekao da bez obzira da li će u novom sazivu Evropske komisije postojati komesar za proširenje ili ne jedna stvar ostaje jasna - politika proširenja je ključna i biće nastavljena.

Komentari / 0

Ostavite komentar