Porodice žrtava traže pravdu za Dobrovoljačku

Navršavaju se 22 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu.
Tokom 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu su počinjeni teški zločini: napad na kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i otimanje članova njihovih porodica, koje su paravojne mislimanske formacije koristile za ucjenjivanje i razmjenu.

Bosna i Hercegovina 02.05.2014 | 21:39
Porodice žrtava traže pravdu za Dobrovoljačku

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Јugoslavije, Dragan Pjevač, izjavio je da porodice ubijenih vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu traže pravdu od institucija Srbije i BiH i insistiraju da ovo pitanje bude prioritet za obje strane.

Pjevač je rekao da uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje ekonomskih odnosa, na čemu insistiraju zvanični Beograd i Sarajevo, ne smije uzeti primat nad rješavanjem pitanja nestalih.

"Porodice ubijenih vojnika ne gube nadu i žele pravdu. Nema tu beznađa. Prirodno je da neki pitanje ekonomije i života stavljaju ispred ovog, ali ako želimo uspostaviti bezkonfliktno društvo moramo riješiti ove stvari i kazniti odgovorne", poručio je Pjevač.

On je naglasio da nepriznavanje i slavljenje zločina u Dobrovoljačkoj ulici neće doprinijeti suočavanju sa prošlošću, niti miru u BiH.

"To je jedan od glavnih uzroka tenzija u BiH, jer je slavljenje ovakvog zločina za porodice i sve ljude koji dobronamjerno razmišljaju povod za ogorčenje", rekao je Pjevač.

On je dodao da je u javnosti u Federaciji BiH stvoreno ubjeđenje da su žrtve rata na prostoru BiH i bivše Јugoslavije Bošnjaci, Hrvati, Albanci i svi ostali, dok srpske žrtve uopšte ne postoje.

"Svi moramo međusobno priznati šta smo jedni drugim učinili i to je jedini put ka miru", ocijenio je Pjevač.

On je ukazao da u Sarajevu ne postoji ambijent za priznanje bošnjačkih zločina nad Srbima i da je nesumnjivo da za to nema snage.

"Treba stvoriti ambijent u javnosti da se to prihvati. Ne čudi što tužilaštvo ne procesuira odgovorne, ukoliko se zna da i vjerski zvaničnici u BiH smatraju da je 'Dobrovoljačka' junačko djelo. Ne može se tako naprijed. Moramo vidjeti šta je to junačko djelo, a šta je zločin", zaključio je Pjevač.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu u subotu, 3. maja, biće obilježene 22 godine od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bora

01.05.2014 19:51

Tu nema Boga, nema pravde i zato odlazim odavde! I nas će k'o i naše očeve, zbog viših ciljeva nabiti na kolčeve!

ODGOVORITE
Name

Gago

01.05.2014 22:37

Hoce li ikad iko objaviti tacan spisak sa imenom i prezimenom poginulih , ranjenih i zarobljenih u Dobrovoljackoj. Da li nasa vlast ima snage da makar to uradi?

ODGOVORITE
Name

Iatina

02.05.2014 05:08

Gago, mislim da je Gen. puk. Milutin Kukanjac komandant Druge armijske oblasti JNA, najkompetetnija osoba da prica o tom dogadaju. U svom interviju o Dobrovoljackoj, izjavljuje da je poginulo 6 pripadnika JNA. Imenom i prezimenom.

ODGOVORITE
Name

mrki

02.05.2014 06:40

Latina, malo li je šest mladih života? Malo jeste zato što su Srbi. Šest Dobrovoljačka, sedam veliki park, 149 Trnovo, 28 Ledići, 34 Čemerno itd, itd. A, pravde nema. Dobrovoljačka je po tužiocu legitimni vojni cilj, Srebrenica je genocid. A,zna se koliko je vojnika brojala 28. divizija. To nije legitiman vojni cilj zato što SAD i drugi žele da to bude tako. Jasno je i laiku koje su namjere velikih sila prema srpskom narodu.

ODGOVORITE
Name

zoran zoran

02.05.2014 08:13

Neka Vaskovic napise nesto o ovome

ODGOVORITE
Name

Bosut 10

02.05.2014 10:00

Želudac mi se svake godine drugog Maja podigne od muke kad vidim Košarca i druge političke spodobe s upaljenim svijećama u Dobrovoljačkoj, koji skupljaju jeftine političke poene na duševnoj boli porodica mojih poginulih saboraca. Meni koji sam bio direktan učesnik događaja kod Skenderije. Pozdrav za majora Momira Tomčića, mog komandanta bataljona Vojne policije 2 armijske oblasti. Vječna slava i hvala mojim poginulim saborcima, iskreno saučešće njihovim najmilijim i pozdrav preživjelim saborcima iz Prvog protiv-terorističkog voda vojne policije.

ODGOVORITE
Name

pajo

02.05.2014 10:23

1702. dijeta su ubijena u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Vožd

02.05.2014 11:12

RE Pajo Iskreno, žao mije svake nevine žrtve ovog nesretnog rata, pogotovo djeteta. Samo vojnik razumije šta nosi rat i vojnik je poslednja osoba na svijetu koja voli ratovati. Rat počinju i završavaju političari a vojnici su samo izvođaći radova na terenu. Nadam se da me razumiješ. Pozz

ODGOVORITE
Name

Istina

02.05.2014 12:51

Mrki, i jedan zivot je previse, a 6 je puno manje od 42! Brojevi, sluze za potkusurivanje politicara. I kazem SRAM IH BILO!!! Kosarac je jedan od njih. Košarac je, što se iz današnje perspektive čini naučnom fantastikom, prije osam-devet godina bio aktivno uključen u izradu prijedloga novog ustava REPUBLIKE BiH, sa još nekolicinom građanski orjentiranih intelektualaca. Zajedno sa Stašom Košarcem, u istom su timu bili angažirani Šahbaz Džihanović, Slavo Kukić,Mirko Pejanović, Vehid Šehić i Miodrag Živanović. Prema njihovom prijedlogu ustavnog uređenja BiH, umjesto entiteta uveli bi se multietnički regioni, ukinuli kantoni, ojačale ovlasti države, a ovlasti regija bi bili svedene na lokalnu samoupravu?!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

02.05.2014 16:11

Da ga se Baja pita, on bi pokrenuo rat. Ako ne izazove rat Baji valja na robiju.

ODGOVORITE
Name

lindzo

02.05.2014 19:28

mrki!! Ti jos nisi skontao da tebi tvoji kopaju jamu, stvarno si naivan

ODGOVORITE
Name

sakal

02.05.2014 20:12

E kakve smo mi budale mi bi opet ratovali dok nasi politcari mlate pare, voze skupa kola idu na ljetovanja i zimovanja i uzivaju u svim ljepotama koje im zivot pruza, a narod glupi omogucuje. Ja jedino bi krenuo sada u rat protiv politicara i ratnih profitera, a ne da pucam na sirotinju i neduznu djecu.

ODGOVORITE
Name

RS

03.05.2014 09:56

Srbima je u Federaciji, onako kako im je bilo za vrijeme Hitlerove okupacije i Paveliceve NDH. tj moze da ih ubija ko i kako hoce Sud i Tuzastvo BiH garantuju da ubice nikada nece odgovarati. Mozda poneki vojnicic koji je izvrsio egzekucuju, a oni koji su zlo osmislili na celu sa Alijom Izetbegovicem, oni ce u toj tvorevini dobijati Trgove i Ulice.

ODGOVORITE