Real - 12 godina bez titule!

Era Galaktikosa iz Madrida kako je u tom periodu popularno nazvan Real Madrid počela je dolaskom Zinedina Zidana. Njen početak obilježio je gol legendarnog Francuza na Hempden Parku u pobjedi nad Bajer Leverkuzenom u finalu Lige šampiona 2002. godine.

Fudbal 29.04.2014 | 17:39
Real - 12 godina bez titule!

Od tada je prošlo 12 godina, ali su Los Blankosi još uvijek bez trofeja u najelitnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu. Da stvar bude gora u posljednjih 12 godina nisu se plasirali ni u finale Lige šampiona.

Zašto je taj sušni period toliko zapao za oči svima? A kome ne bi kada se spomene cifra od nevjerovatnih 830 miliona funti koliko je Real Madrid potrošio na pojačanja u proteklih 12 godina u kojima se nije uspio dokopati pehara Lige šampiona.

Sve je počelo sa Ronaldom, onim brazilskim, koji je iz Intera stigao za 20 miliona funti, a tada 2003. godine Kraljeve je eliminisao Juventus u polufinalu.

Dejvid Bekam bio je sljedeća velika zvijezda koja je stigla u špansku prijestonicu, a nakon njega stigli su i njegovi zemljaci Majkl Oven i Džonatan Vudgejte. Uslijedio je dolazak Ruda van Nistelroja, Fabija Kanavara i Arjena Robena, sve fudbaleri na koje je potrošeno mnogo novca.

Ipak, napretka nije bilo. U prediou od 2005. do 2010. godine Real Madrid nije uspio da se plasira dalje od osmine finala. Od tog vremena u tim su stigli Kaka (56 miliona funti) i Kristijano Ronaldo (80 miliona funti), ali dalje od polufinala nije se moglo ni u posljednjim sezonama.

Hoće li se rekordno pojačanje kakvo je Garet Bejl konačno isplatiti plasmanom u finale saznaćemo večeras nakon revanš meča između Bajerna i Real Madrida na Alianc-Areni u kojem kraljevi brane gol prednosti.

Kako god, na kraju vrijedi ponovo spomenuti cifru od 830 miliona funti koliko su koštala sva Realova pojačanja u posljednjih 12 godina u kojima klub koji u svojim vitrinama ima najviše evropskih titula nije osjetio slast igranja u finalu najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Komentari / 0

Ostavite komentar