Stranke troše milione bez ikakve kontrole (VIDEO)

Političke stranke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini ostvarile su ukupan prihod od oko 20 miliona maraka. Podaci su to Centralne izborne komisije.

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 16:04
Stranke troše milione bez ikakve kontrole (VIDEO)

Zanimljivo je kako nema tačnih podataka o načinu potrošnje tog novca. Nema ni institucije koja može to da kontoliše. Zakonom predviđene sankcije su blage da se strankama više isplati kršiti zakon nego javno objaviti prihode i rashode.

Izvori prihoda i pojedinačni donatori političkih stranaka obavijeni su velom tajne. A zbrinjava i što nema adekvatne kontrole kako političke stranke troše taj novac.

Sankcije što se izreknu osim što su blage, nerijetko budu i poništene.

Centralna izborna komisija kontoliše prihode političkih stranaka koje po zakonu novac mogu trošiti po statutima i programima.

Iako bi bilo logično da revizori imaju uvid u to kako političke stranke troše novac budžetskih korisnika, to ipak nije slučaj. Revizori samo mogu utvrditi jesu li sredstva koja su dodjeljena preko neke institucije uplaćena po proceduri.

Nejasno je imamo li u državi instituciju koja jće se baviti time kako političke stranke troše naš novac. Te iste stranke po zakonu od fizičkih, odnosno pravnih osoba, godišnje mogu dobiti 10 odnosno 50 hiljada maraka, a prihode mogu ostvariti i zaduženjem kod banaka, te prodajom propagandnog materijala.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar