Ruski avioni ušli u prostor Ukrajine

Ruski borbeni avioni su u protekla 24 sata više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio je portparol Pentagona.

Svijet 26.04.2014 | 09:08
Ruski avioni ušli u prostor Ukrajine

"Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u poslednja 24 časa ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine", rekao je pukovnik Stiven Voren, preneo je AP.

On nije naveo više detalja, kao ni gde su se ti incidenti dogodili ili o kojem tipu ruskih aviona je reč.

Voren je pozvao Rusiju da "odmah preduzme korake ka deeskalaciji situacije".

Neimenovani američki zvaničnici su nešto ranije naveli da nije jasno kakva je namera iza toga, ali da je moguće da su ruski avioni testirali ukrajinske radare ili su demonstrirali silu, prenosi AP.

Letovi ruskih aviona usledili su u trenutku pojačanih vojnih vežbi ruske strane duž ukrajinske granice , navodi AP.

U međuvremenu, Rusija je pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"To će omogućiti početak deeskalacije", navodi se u saopštenju.

Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

26.04.2014 10:58

Ova banda nikako da shvati upozorenja koja postaju sve jasnija od ruske strane. Ne znam samo dokle će to sve ići ako se ne urazume na vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Rale

26.04.2014 12:20

Ruski avioni usli u Ukrajinu rekao je Stiven Voren, usao sam i ja sa autom u komsijsko dvoriste, a to vas bagro americka ne treba da interesuje, ni Rusiju ne interesuje kad vi prelijecete u Kanadu ili Meksiko

ODGOVORITE