Narodu potrebnija pravda nego zlato

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, u intervjuu za Nezavisne novine rekao je da se RS nalazi u katastrofalnoj  ekonomsko-socijalnoj situaciji koja je rezultat devetogodišnje vladavine SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

Republika Srpska 26.04.2014 | 08:50
Narodu potrebnija pravda nego zlato

"Nažalost, RS danas ima više nezaposlenih nego prije deset godina, kao i jednak broj penzionera i zaposlenih radnika", rekao je Govedarica.

NN: Već nekoliko puta NS RS nema kvoruma za održavanje sjednica. Da li će te tražiti odgovornost poslanika iz SDS-a?

GOVEDARICA: SDS ima 18 mandata u NS RS, dok SNSD posjeduje 38 mandata od 42, koji predstavljaju skupštinsku većinu. Da je kojim slučajem obrnuta situacija, NS RS nikada ne bi došla u situaciju da ima problema sa kvorumom. Ima poslanika koji već godinu dana ne dolaze, a radi se o onima koji nisu iz SDS-a. Poslovničke norme nisu definisale sankcionisanje i odgovornost ukoliko se poslanici ne odazivaju redovno na sjednice. Samim tim, sazrelo je vrijeme da buduće rukovodstvo NS RS riješi to pitanje.

NN: Da li još mislite da je NS RS "protočni bojler" i nije li normalno da oni koji imaju većinu donose zakone?

GOVEDARICA: Dobro ste primijetili, ali ovaj je parlament u protekla dva mandata donosio i one zakone koji su napravili ogromnu štetu RS. To znači da su RS potrebni dodatni odgovarajući antikorupcioni zakoni koji će propisati odgovornost onih koji takve zakone predlažu. Tu prvenstveno mislim na ministre, pomoćnike ministara i njihove savjetnike. U tom slučaju pomenuta gospoda bi dobro razmislila da li su spremni da kreiraju određene zakone u korist privilegovanih pojedinaca. Da vas podsjetim, Zakon o stvarnim pravima, koji je propisao kako i na koji način zemljište iz društvene može da se pretvara u privatnu svojinu, napravio je nesagledivu štetu RS, a donio ličnu korist privilegovanim kumovima i prijateljima. Isti slučaj je i sa još nekim zakonima i određenim privatizacijama koje su dogovarane u "četiri oka" bez otvorenog postupka i pored mnogobrojnih upozorenja poslanika SDS-a da se radi o štetnim aktima. Zbog toga ste često mogli da čujete da NS RS, u prenesenom značenju, predstavlja jednu vrstu protočnog bojlera kome struju pali i gasi, nažalost, jedan čovjek koji je zarobio institucije RS u svakom pogledu.

NN: SDS je poprilično ubijeđen u pobjedu na narednim izborima. Na čemu temeljite taj svoj optimizam?

GOVEDARICA: U činjenici da se RS nalazi u katastrofalnoj ekonomsko-socijalnoj situaciji koja je rezultat devetogodišnje vladavine SNSD-a i njihovih koalicionih partnera. Nažalost, RS danas ima više nezaposlenih nego prije deset godina, kao i jednak broj penzionera i zaposlenih radnika. Takvo stanje je neodrživo. Aktuelna vlast je u svojoj, skoro, decenijskoj vladavini imala priliku da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Epilog njihovog obračuna jeste institucionalna korupcija koja nas je dovela u situaciju da Republikom Srpskom upravlja desetak imućnih skorojevićkih porodica. Zbog toga smo i predlagali zakon o ispitivanju porijekla imovine, za koji nije bilo političke volje od strane vladajućih stranaka. Zato danas i predlažu da treba osnovati "banku hrane", koja, navodno, treba da riješi glad i siromaštvo otpacima hrane vladajuće elite. To je najvjerovatnije neki novi pojavni oblik socijalne demokratije. Očigledno je da živimo u vremenu kada je narodu u RS možda potrebniji gram pravde nego kilogram zlata.

NN: Očigledno je da je kampanja u RS već počela. Kakvu kampanju mogu očekivati građani?

GOVEDARICA: SNSD naredne izbore doživljava kao borbu iz koje će izaći kao pobjednici ili kao poraženi. U slučaju pobjede sebe će amnestirati od odgovornosti, a u slučaju poraza svjesni su da do takve amnestije neće i ne može doći. To nam govori da će ovo biti, za pojedince, borba za ličnu slobodu i logično je zaključiti sa kakvom kampanjom se suočavamo zajedno sa našim građanima.

NN: SDS će predvoditi koaliciju za promjene, za koju vladajuće stranke tvrde da nemaju kapaciteta da dobije izbore, jer se radi o ljudima koji su već imali priliku da vladaju, a nisu uradili ništa...

GOVEDARICA: Na osnovu takvih opservacija SNSD nikada ne bi došao na vlast 2006. godine. Na osnovu takvih kvalifikacija i insinuacija Tomislav Nikolić nikada ne bi bio predsjednik Srbije niti bi Aleksandar Vučić bio predsjednik Vlade Srbije. Sa druge strane, Mladen Bosić (lider SDS-a) je čovjek koga niko ne može dovesti u vezu sa bilo kojom nečasnom radnjom u kojoj je učestvovao, što je osnovni preduslov za političku hrabrost, već se koriste nečasne kvalifikacije pojedinih, a neformalnih, portparola Dodika kada je on u pitanju. To samo govori koliko se ozbiljno Dodik bavi predsjednikom SDS-a.

NN: SDS optužuju da obesmišljava referendum u RS, a to se povezuje sa deklaracijom koju je SDS potpisao u Sarajevu. O čemu se tu radi?

GOVEDARICA: Dodik postavlja stvari na način kao da je u proteklom vremenskom periodu, od 2006. na vlasti bio SDS i kao da smo mi sve ove godine pričali o otcjepljenju i nezavisnosti. Zato je Bosić pozvao Dodika da kaže javnosti da li postoje realni uslovi za nezavisnost RS u ovom momentu. Koliko mogu da primijetim, Dodik se nije nikada javno oglasio na postavljeno pitanje. Smatramo i tvrdimo da je to što je Dodik radio u proteklom periodu, kada je u pitanju referendum, samo diskreditovalo i dobrim dijelom potrošilo instituciju referenduma. Potpisana zajednička izjava sa narodnjačkim partijama, na koju je stavio potpis i predsjednik Evropske narodnjačke partije, predstavlja raspoloženje SDS-a da se jednog dana nađe u porodici evropskih narodnjačkih partija kojoj ove godine pristupa SNS iz Srbije.

NN: Iz SDS-a stižu obećanja da će hitno biti sprovedena istraga u 24 najveće afere? O kojim aferama se radi?

GOVEDARICA: Borba protiv korupcije, to jest "sanaderizacija" i "tajkunizacija" su procesi koji sazrijevaju i u RS i koje niko ne može zaustaviti. Riječ je o volji građana. To nije plagijat demokratije kakav danas imamo, već vladavina prava u kojoj nema povlaštenih. Živi bili pa vidjeli!

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

SAŠA

25.04.2014 20:03

Niko od vas i ne očekuje da za dvije godine popravite uništenu i pokradenu ekonomiju, ali ono što sigurno možete jest uvođenje prava i pravednosti u Srpsku. Ukratko - u sudnice pa u zatvore.... Redom, od najvećih kriminalaca pa do šibicara...

ODGOVORITE
Name

Gagi rs

25.04.2014 20:10

Kako narod brzo zaboravlja. Dodik jeste lopov ali nije ko SDS prodavo teritoriju.

ODGOVORITE
Name

baja

25.04.2014 20:30

Nek mi neko objasni sta to znaci pravna drzava na nivou BiH, za sta se SDS zalaze? ?

ODGOVORITE
Name

idemoo

25.04.2014 20:52

Hajde lajk za Vukotu Govedaricu!!!!!

ODGOVORITE
Name

sos

25.04.2014 21:26

Napokon da i neko od visokih funkcionera SDS-a dobije priliku da da intervju na ovim rezimskim pisanim medijima.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

25.04.2014 21:26

Gagi Dragi gospodine protiv nata i mocna rusija lomi koplja a nas, saku jada nemoj ni spominjati,nego reci zasto nisi uzeo pusku i zajedno sa svom ovom sirotinjim branio Srpsku te sprjecio prodaju teritorija a mogao si povesti i svog idejnog vodju, pa da puseci njegove cigare zauzmemo i Berlin.Protiv NATO masinerije nismo imali sanse ali protiv kriminalaca u vlasti imamo,samo ako MUP,tuzilastvo i sudstvo pocnu raditi svoj posao.Puna podrska za borbu protiv bande

ODGOVORITE
Name

Dragiša ČČovič

25.04.2014 22:07

Ako bude pravde, kompletan vrh snsd će na robiju poslije izbora. Naravno prije toga treba korigovati sve zakone koje su Dodik i njegov klan usvojili.

ODGOVORITE
Name

za Bajinog pionira

25.04.2014 22:15

ajde ti si vidim pametan objasni prodaju Telekoma Rafinerije pa sad Elektroprivrede gdje su te silne pare da nije nešto i u tvojim džepovima koliko si slijep moj baja ne vidiš da su ti i praunuci zaduženi sve otišlo u aerodrom u Trebinju na koji će sljetati avioni sa turistima za Andrićgrad samo da vide baju,kustu i grigorija a ti ćeš možda biti u pionirskoj uniformi tamo jer si zaslužan za sve ovo zajedno sa njima

ODGOVORITE
Name

KATARZA

26.04.2014 09:43

Kada dodjete na vlast prvo sto trebate uraditi je da prosirite kapacitete zatvora,i prvo hapsenje ,oduzimanje imovine pa onda neka se polako sudjenje odvija lopinama belosvetskim.. Ako ne bude tako radice motika i preko vasih ledja!

ODGOVORITE
Name

Herc

26.04.2014 09:59

Gagi,nisi sav svoj. Mlatiš gluposti,ili si dobro mlad ili moraš tako. SDS nije prodavao ništa već je stvarao i časno odbranio RS.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.04.2014 11:20

Za Gagija Vukota je bio maloljetan kada je bio rat. Njegovog pokojnog oca inače profesora istorije Obrena su istjerali sa posla u fočanskoj gimnaziji zbog srpstva. To znam jer mi je predavao i kod njega sam položio maturski ispit. Baš me zanima kako je SDS prodavao teritorije i kako je baja onda glasao u skupštini?! Mora da imaš negdje uvučene ruke kao tvoj baja koji je Ešdaunu pravio spisak koga treba skinuti iz čitavog političkog života od SDS-ovog kadra.

ODGOVORITE
Name

kolaps

26.04.2014 11:49

blizi se vrijeme promjena.jos malo,pa nova vlast da krene sa punom snagom u obnovu i ciscenje nerada.bice posla na pretek.vukota sa dobrom ekipom pa na posao

ODGOVORITE
Name

baja

26.04.2014 11:56

Ljudi, izbor izmedju SDS i SNSD je.. pravna drzava BiH ili RS.. pa birajte !

ODGOVORITE
Name

petruci

26.04.2014 12:34

Nazalost Narodna Skupstina nije narodna nego samo sredstvo SNSD da uradi ono sto je zacrtano.Njihovi poslanici ne dolaze osim kada treba da prodje nesto sto se da na glasanje a predlog je SNSD-a.Tu su prvi.Pa nekad se treba i slikati ili biti vidjen na korumpiranom javnom servisu.

ODGOVORITE
Name

Nenad Jezdic

26.04.2014 14:13

Pravde je potrebno vise nego ikad ali sa ovom garniturom vlasti to nikad necemo docekati!

ODGOVORITE
Name

Nikola BL

26.04.2014 15:12

Traba da smo srecni jer mi imamo nasa dva Vucica, Govedaricu i Ognjena Tadica. Njih dvojica su dovoljno mladi i energicni da sve ove kriminalce strpaju tamo gdje im je mjesto!

ODGOVORITE
Name

roby

26.04.2014 16:03

"goran vrs": Ako si taj koji se dici vojnikovanjem,onda bi trebalo prvo da radis na tome za sta si se "borio". A to je - ucvrstiti temelje Republike Srpske. Pusti drvenu politiku, ganjaj lopove a ne znas gdje ti je drzavna granica. I ja sam bio VRS i glasam za one koji slijede ideju onog za sta sam ratovao.

ODGOVORITE
Name

reza Bajinog pionira

26.04.2014 18:35

Čovjek je lijepo pitao ako neko zna da objasni... Ti si očigledno tupav za tako nešto. I upravu si da je čovjek pametan jer očigledno je da niko ne zna odgovor.

ODGOVORITE
Name

Tanja

26.04.2014 18:45

Neka se neko napokon sjetio da treba provjeriti lopovluke ove vlasti, dosta su njihovi kumovi i prijatelji kupovali preduzeca za male pare...Treba i ovaj narod da zivi, a ne samo pojedinci -pristalice Milorada Dodika!

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

26.04.2014 19:28

Hocemo borbu protiv kriminala i korupcije to je ono sto se trazi..

ODGOVORITE
Name

perun

26.04.2014 19:53

za VRS RVI Nema šta...srbende ste.

ODGOVORITE
Name

aco za peruna

26.04.2014 23:29

Dabogda ti Milorad bio predsjednik opstine.

ODGOVORITE
Name

perun

27.04.2014 17:11

Aco ti možda misliš da je to kletva?

ODGOVORITE
Name

Crni Đorđe

30.04.2014 10:57

Ma narodu je potreban hljeb, i da mu plate ne kasne kad ih pošteno zaradi, veće plate i penzije, zaposlenje djeci palih boraca, RVI, stimulacija trudnicama, e to je potrebno ovo narodu, to je nama potrebno

ODGOVORITE