Italijani se ne osjećaju državljanima EU

Ankete pokazuju da će evroskeptici osvojiti više od 50 odsto glasova na evropskim izborima u Italiji.

Svijet 25.04.2014 | 15:43
Italijani se ne osjećaju državljanima EU

Prema rezultatima ankete "Evrobarometra", prvi put se većina Italijana, ili 53 odsto, izjasnila da se ne osjeća državljanima EU.

U anketi agencije IPR, obavljene za državnu televizijsku stanicu RAI, svega deset odsto Italijana izjasnilo se kao "evroentuzijasti", a čak 70 odsto kao "evrokritičari" koji žele velike promjene u politici EU, dok je 15 odsto radikalnih "evroskeptika".

Ukoliko pokret "Pet zvijezda" i stranka bivšeg premijera Silvija  Berluskonija "Naprijed, Italija" pridobiju podršku manjih stranaka desnog centra poput "Sjeverne lige" i "Braća Italije" - pobjeda evroskeptika na izborima za Evropski parlament biće izvjesna.

Bivši italijanski ministar spoljnih poslova i nekadašnji evropski komesar Franko Fratini ističe da se u Italiji sve više govori o Evropi, ali u negativnom smislu.

"Sjeverna liga" usvojila je najekstremniji antievropski stav u kampanji za Evropski parlament. Ova partija sebe predstavlja poput francuskog  "Nacionalnog fronta" i pod sloganom "Dosta je bilo evra".

Prema mišljenju lidera te stranke Matea Salvinija, niz samoubistava u  proteklih nekoliko godina ne bi se ni desio da Italija nije članica  evrozone.

Lider pokreta "Pet zvijezda" Bepe Griljo neprekidno zahtijeva  održavanje referenduma o članstvu u evrozoni iako postoje ustavne  prepreke za održavanje takvog glasanja. On zahtijeva i ukidanje svih
regulativa mjera štednje u evrozoni.

Italijanski premijer Mateo Renci odbacuje bilo kakvu mogućnost izlaska  iz evrozone, ali je i on istakao da je stopa nezaposlenosti u Britaniji, koja nije članica monetarne unije, sada mnogo niža nego u Italiji, mada su bile na sličnom nivou na početku krize 2008. godine.

Silvio Berluskoni je nedavno odbio da otvoreno podrži stavove protiv evrozone, ali je priznao da su njegovi glasači podijeljeni o ovom pitanju. On je naglasio da je za ostanak evra, ali pod određenim i dobro definisanim uslovima.

Stručnjak iz Instituta IKSE Roberto Veber naglašava da je sve veće nezadovoljstvo EU jasna nuspojava ekonomske krize, koja je ostavila posebno težak trag u Italiji, gdje je stopa nezaposlenosti među mladima  prešla 40 odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar